Recensie

20Shares
Share Button
Urenlang genieten

Philippe Margotin en Jean-Michel GuesdonThe Rolling Stones compleet

Alles wat je wil weten over ’s werelds grootste rock & rollband: foto’s, achtergrondverhalen en nog weinig bekende feiten over alle nummers, overzichtelijk samengebracht.

Je moet wel bijna van een andere planeet komen, als je nog nooit van The Rolling Stones hebt gehoord. Dat alleen al geeft aan dat het hier over een van de meest succesvolle muziekgroepen aller tijden gaat. Een rock ’n rollband die zó populair is dat vrijwel iedereen wel ten minste één nummer mee kan neuriën.

Wat in 1962 begon als een toevallige ontmoeting, groeide uit tot een omvangrijk oeuvre. Een groot repertoire, dat anno 2018 nog steeds staat als een huis. In het boek worden alle 340 nummers toegelicht door Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon, het duo dat eerder veelgeprezen werken* schreef over The Beatles, Bob Dylan en anderen. Hoe ze in dit boek qua nummers te werk gingen, leggen ze als volgt uit:

‘Omdat het een Engelse band is, is The Rolling Stones compleet gebaseerd op de Britse discografie. Als de tracklist van de Amerikaanse versie van een album afwijkt van de Britse vermelden wij dit en nemen we ook de songs op die niet op het Britse album staan. Bij de livealbums bespreken we alle songs die nooit in de studio zijn opgenomen. Tot slot, uit eerlijkheid tegenover de lezer, vermelden we een (?) waar het niet mogelijk is geweest om een datum of de naam van een muzikant te achterhalen.’

Daarnaast gaan de auteurs chronologisch te werk. Vanaf het eerste album The Rolling Stones, nemen ze je als lezer mee naar Blue & Lonesome, de plaat waarmee de band uiteindelijk terugkeerde naar haar roots. Hoewel ze die nooit echt verlieten, want de mannen bleven vrijwel altijd trouw aan hun speciale cocktail van blues, rock-’n-roll, country en gospel. Toch gingen The Stones ook met hun tijd mee, een van de redenen waarom ze het nog altijd volhouden.

Gelukkig bestaat The Rolling Stones compleet niet uit een droge opsomming van feiten. Weliswaar worden de nummers van ieder album steevast voorafgegaan door een inleiding en is de bespreking van ieder nummer opgedeeld in ontstaan en productie, maar toch slagen de auteurs erin het afwisselend te houden. Dit omdat Margotin en Guesdon na een x aantal hoofdstukjes, vaak een apart hoofdstuk invoegden waarin ze dieper op bepaalde zaken ingaan. Zo lezen we bijvoorbeeld meer over de zesde Stone Ian Stewart en hoe de band omging met het verschijnsel MTV.

Ook weten de schrijvers de lezer te boeien, doordat het boek beschikt over meer dan 600 foto’s in kleur en zwart-wit en allerlei grappige wetenswaardigheden, die zelfs voor de doorgewinterde Stonesfanaat interessant zijn. Voeg daaraan toe de gedegen kennis van de auteurs, hun prettige schrijfstijl en de compleetheid van het geheel en de enige conclusie is dat je met The Rolling Stones compleet een puik boek in handen hebt. Het resultaat van monnikenwerk, waar hart en ziel in liggen. Een uitmuntend boek, waar niet alleen Stones-fans, maar iedereen die interesse heeft in popmuziek urenlang zoet mee kan zijn. Misschien wel het beste werk over de boys tot nu toe.

Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon – The Rolling Stones compleet. Het verhaal van de 365 songs

Oorspronkelijke titel: Les Rolling Stones, La Totale. Les 340 Chansons Expliquées

Uitgeverij:     Wbooks

Uitgave:        2017

Druk:            1e

Blz.:             752

ISBN10:       9462582017

ISBN13:       9789462582019

Hardcover:    €49,95 (Let op: na 01-03-’18 €59,95)

* Zie o.a. The Beatles compleet (2015) en Bob Dylan compleet (2016), beiden ook in het Nederlands uitgegeven bij Uitgeverij Wbooks.

Even bladeren door het boek? Dat kan via onderstaande bladervideo, of door te klikken op de YouTube-link.

Share Button
20Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.