Beter slecht

24Shares
Share Button

Wat goed is, is niet altijd beter dan slecht. Een waarheid die misschien even bij je moet landen, beste lezer. In dat geval: neem rustig de tijd want anders ligt deze column je straks zwaar op de maag en dat willen we natuurlijk niet. Al was het alleen maar om te voorkomen dat ik hier mijn best zit te doen voor Jan Joker.

Wat ik dus beweer is dat slechter soms beter is dan goed. Ik werd me ervan bewust toen ik eerder deze week om tien over één ’s nachts, werd overvallen. Werd overmeesterd nadat ik het geluid hoorde. Ik zat meteen rechtop.

Voor alle duidelijkheid: er waren geen inbrekers in mijn huis. Gelukkig niet. Voor de inbrekers dan, want als ik ze ooit tegenkom gaan ze voortaan minder valide door het leven. Maar wel hoorde ik een blikkerig geluid, met nauwelijks verstaanbare spraak en hol klinkende muziek. Dat mij zowaar ontroerde. Weliswaar in lichte mate, maar toch.

Daar zat ik dan, enigszins overdonderd. Terwijl ik mij afvroeg hoe het kon dat in deze moderne tijden van MP3, de droog doffe klanken mij via de oren bij de keel grepen. Was dit wel normaal, dat deze geluidsgolven uit de jaren 40 à 30 vóór iPad, bij mij een wee gevoel in de buikstreek teweegbrachten? Ik was toch niet seniel aan het worden?

Het drinken van een slok water en het naar binnen schuiven van een brok speculaas (nou goed dan, het waren er twee) brachten helderheid. Zodat duidelijk werd dat ik zojuist een aanval van nostalgie had gehad, gemixt met een scheut weemoed. Het is jou vast ook weleens overkomen, bijvoorbeeld toen je oma’s luchtje rook. Waarbij ik dan doel op het luchtje dat ze zelf opdeed, lang voordat ze in verzorgingshuis Het einde zoek een luier moest gaan dragen.

Maar intussen vraag je je af over welk geluid ik het toch heb. Welnu, de zacht-treurige stemming die mij overmande werd bij mij aangewakkerd door het luisteren naar een oude uitzending van Radio Veronica. Te horen was hoe diskjockey Rob Out, I need your love so bad van Fleetwood Mac aankondigde. Het bracht mij terug naar de zeezender van weleer, die uitzond via de middengolf. Met een geluid, alsof er werd uitgezonden vanuit een koekblik.

Heel fijn dat ik dit alles met je deel, maar wat leer je hier nu van? Nou, wat je van dit alles opsteekt is dat het helemaal niet zo verkeerd is om te genieten van iets dat in de ogen en oren van anderen misschien slecht is. Waarbij ik mij overigens weet gesteund door wetenschappers die beweren dat een sentimental journey goed is voor je zelfvertrouwen. In tegenstelling tot vroeger, toen nostalgie werd gezien als ‘gestoord’.

En ben je nog steeds niet overtuigd? Dan raad ik je aan de komende tijd het nieuws goed in de gaten te houden. Dat meldt namelijk dat de Finse fabrikant HMD Global mogelijk een nieuwe versie van de Nokia 3310 op de markt gaat brengen. Inderdaad, dat apparaat waar je ‘slechts’ mee kan bellen en sms’en. En is het ding eenmaal te koop, schaf ‘m dan aan. Omdat je dan onnoemelijk veel tijd overhoudt, bijvoorbeeld om te luisteren naar geluiden van vroeger. Geen slecht idee, zo lijkt me

Share Button
24Shares

2 reacties op “Beter slecht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.