Chill op 1 bil

38Shares
Share Button

Homo sapiens maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Zo is hij niet alleen hard op weg om van de aarde een opgewarmd prakkie te maken, maar aapje 2.0 wil ook de afterparty vieren: onsterfelijkheid kan over 30 jaar worden bereikt.

Leuk, dat eeuwige leven, maar mag dat dan alstublieft wel in een hemel op aarde? Want levenslang zitten opgescheept met zaken als discussies over Bleke Piet en het afschaffen van de verkeerde belasting, daar zit natuurlijk geen hond op te wachten.

Over honden gesproken: van hen kunnen we veel leren om ons meer joepie-de-poepie te voelen. Dan doel ik natuurlijk niet op hoe de blaffers elkaar doorgaans begroeten, omdat ze daarbij aan elkaars kruis ruiken, of erger nog: likken. De mens doet er wat dat betreft beter aan, het te houden bij zwaaien, handen schudden, huggen, of als het echt niet anders kan: kussen.

Leerrijk is wel dat de beestjes na het vervullen van hun basisbehoeften, uitermate tevreden zijn. Zo liggen mijn twee Jacks na hun maaltijd, hier heerlijk uit te buiken in het zonnetje. En wordt het zo meteen te warm? Dan zoeken de mormels de schaduw op, om heerlijk te gaan zitten staren in het niets. Chill op één bil.

Het leerzame aan de haarballen is, dat ze zich vaak in een staat van ‘niet weten’ bevinden. Een manier van zijn, die door allerlei wijzen wordt beschouwd als de hoogste vorm van intelligentie. De leraren van mijn dochter zullen het daar niet mee eens zullen zijn, maar da’s een ander verhaal.

Nu zeg je misschien dat honden wel degelijk iets moeten leren. Immers, voorkomen moet worden dat ze gewoontes ontwikkelen, als het piesen tegen het antieke tafeltje van oma. Ben ik met je eens. Zoals ik het ook eens ben met mijn vrouw, die zegt dat honden leiding nodig hebben. Hoewel ik wel sterk twijfel aan wat ze eraan toevoegt: “Het zijn net mannen”.

Maar terug naar het nogal stil zijn daarboven. Het gekke is dat de hond ons daardoor in sociaal en emotioneel opzicht, vaak de baas is. Dit omdat de rakker niet wordt gehinderd door idiote kennis, wat ervoor zorgt dat hij geen Trumpiaanse of Erdoganese trekjes gaat vertonen. En is het schepsel toch neurotisch, dan ligt dat vaak aan de hersenkronkels van het baasje.

Een betere wereld door ‘niet weten’. Zorgen voor ruimte in onze hersenpan. Zodat er ruimte komt voor goede ideeën, zoals bijvoorbeeld die van Boyan Slat, die knakker die werkt aan het halveren van de plasticsoep in onze oceanen. Hij bewijst dat Einstein gelijk had, toen deze zei:

‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’

Het genie was ongetwijfeld een hondenliefhebber.

Share Button
38Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.