Chocoladegreep

35Shares
Share Button

Hij zegt dat hij er misschien last mee krijgt. Met het met mij bespreken van zijn probleem.

‘Maar dat moet dan maar, want last heb ik er sowieso al van.’

‘Van wat?’

‘Van het worden bestolen. Daar moet een einde aan komen. Ik ben het zat. Ik trek de rode kaart.’

Vanmorgen was het weer zover. Hij zette koffie in de keuken en terwijl het bruine vocht druppelde, zocht hij naar een stukje chocola. Omdat de koffie dan lekkerder smaakt. Om even later te ontdekken dat de overblijfselen van de reep die hij eergisteren kocht, hun laatste rustplaats hadden verlaten. Waren verdwenen, in een ander donker gat.

‘Zorg er dan voor dat je genoeg spul in huis hebt.’

Waarop hij zegt dat hij dat vroeger ook deed. Tot die dag kwam dat zijn vrouw en hij verstandig werden. Vanaf toen was er nog maar één grote Verkadereep per week. Een kwestie van gezond verstand.

‘Goed geregeld.’

Hij knikt.

‘Maar wat nu, als aan het einde van je reep de week nog niet op is?’

‘Dan moet je wachten.’

Wat hem één keer niet lukte, toen hij zich vergreep aan de chocola van zijn dochter.

‘Nu, tien jaar later, weet ze het nog steeds.’

In zijn stem hoor ik resten van spijt.

‘Maar’, zegt hij er direct achteraan, ‘dat was omdat die plak mij al een maand lang lag aan te staren. Pure uitlokking, dus dat telt niet.’

Terwijl ik glimlachend mijn koffie wegslurp, luister ik naar wat hij nog meer te vertellen heeft. Dat hij steeds vaker misgreep. Waarna hij zijn stukken verborg. Achter het snijplankje op het aanrecht, in een lege verpakking voor koffiefilters van Albert Heijn en zelfs in de zak hondenvoer.

‘Slim’, zeg ik lachend.

Uiteindelijk werden al zijn camouflages ontmaskerd en moest hij op zoek naar andere schuilplaatsen en methoden. Zo probeerde hij de zolder, maar dat was nogal een gedoe. Moest je bij stevige trek eerst twee trappen op, om daarna met lege handen naar beneden te komen: vergeten waar het lekkers ook alweer lag.

‘Dan heb je natuurlijk al gegeten en gedronken.’

Nu we een tijdje zitten en ik zijn blikken weeg, realiseer ik me dat de situatie hem toch zwaarder valt dan ik aanvankelijk dacht. Dus onderdruk ik mijn jolige toon.

‘Heb je het er al eens over gehad met je vrouw en kinderen?’ vraag ik zo serieus mogelijk.

‘Wat?’ reageert hij verbaasd. ‘Je denkt toch niet dat zij mijn chocola stelen?’

‘Niet dan?’

‘Welnee man. Mijn kinderen doen zoiets niet. Zijn ze veel te lief voor. En mijn vrouw is op dieet, dus die kan het ook niet zijn’.

Verrast door zoveel naïviteit, kijk ik hem aan. Waar een flinke schep ongeloof bovenop komt, als hij vervolgens beweert dat de boosdoeners de kaboutertjes zijn. Dan houd ik het niet meer.

‘Ha, ha, ha! De kaboutertjes. Ja, die is goed. Die puntmutsen die het bij mij al meer dan een kwart eeuw verdommen om eens een keer de afwas te doen. Hilarisch!’

Nadat ik mijn lachtranen heb weggeveegd, zie ik dat er voor hem nog steeds niets te lachen valt. Waardoor het er steeds meer op lijkt dat dit geen grap is. Zeker nu hij diep zucht, zich met zijn handen op de knieën omhoog drukt en gebogen naar de eettafel loopt. Met zijn laptop komt hij terug.

Even later zie ik beelden, wazige beelden van een bewakingscamera. Het lijkt wel Opsporing Verzocht. Maar duidelijk genoeg om te kunnen zien hoe een kleine gestalte met puntmuts en baard, een greep doet in de kast. Ik geloof mijn eigen ogen niet en kijk mijn vriend verbijsterd aan.

‘Kun jij mijn verhaal misschien publiceren?’ vraagt hij. ‘Misschien dat een van je lezers weet wat ik moet doen.’

Welnu beste lezers, bij deze. Ik krijg er misschien last mee, maar dat moet dan maar.

 

Share Button
35Shares

2 reacties op “Chocoladegreep

  1. Met genoegen gelezen en bewondering voor de schrijfstijl. Doet mij herinneren aan de Kronkels van Carmiggelt en de sprookjes van Bomans.

    1. Dank je Leo. Wat een mooi compliment. Ben overigens een groot fan van Carmiggelt en Bomans. Heb van de laatste veel eerste drukken verzameld, dus dat zegt wel iets.
      Groet,
      Jeroen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.