Column

8Shares
Share Button

Ruiken2bGoed geurende voornemens

Op het moment dat ik dit stukje schrijf loopt het jaar op z’n laatste benen. En dan wordt het tijd voor wat in de volksmond ‘goede voornemens’ wordt genoemd. Nieuwe regels voor de schone lei van het nieuwe jaar.

Hoe gaat zoiets? Zoals dat vroeger ging met een nieuw schoolschrift. Vroeg of laat komt er de klad in, ondanks het heilige voornemen de nog maagdelijk witte bladzijden onbevlekt te laten. Het verschil tussen droom en daad.

Anderzijds, zonder goede voornemens hadden we geen geschiedenis geschreven. Kathedralen waren niet gebouwd, de iPad was niet bedacht en iemand als Martijn was het niet gelukt zijn gewicht omlaag te brengen naar 79,9 schone kilootjes. Waar een wil is, is soms toch een weg.

De vraag dringt zich op wat te doen in deze ambivalente situatie. Aan de ene kant sluit ik me graag aan bij het volksdeel dat van plan is de nieuwe mens aan te doen. Aan de andere kant weet ik dat het met voornemens vaak gaat zoals met de geur van oliebollen: het is gebakken lucht die na één dag vervliegt. Wel uit het raam dus.

Nadat ik enige tijd op het probleem kauwde – kauwen ontspant – zag ik wat er essentieel is om de daad bij het woord te voegen. Ik ontdekte dit nadat ik het plan uitvoerde om het toilet in de badkamer schoon te maken. Want wat gebeurde er? Ik maakte niet alleen het toilet schoon, maar ook de rest van de badkamer. Inderdaad, een opmerkelijke prestatie.

Het geheim zit ‘m volgens mij in geur. In het toiletgeval natuurlijk niet in de alles doordringende en zwaar hangende geur die ontstaat na veelvuldig pleegebruik – eet u smakelijk – als wel in het welriekende aroma van een schoonmaakmiddel. In mijn geval: Cillit BANG Power Cleaner. Man, ik ging als de brandweer. En dat ’s avonds om half tien.

Kortom: wil je dat je een goed voornemen geen wassen neus is? Gebruik dan de wetenschap dat ze het beste gepaard gaat met een stimulerend aroma. En kijk dus niet vreemd op als ik je in het nieuwe jaar een geurstrip stuur met de geur van een vers gedrukt boek. Het moet je verleiden tot de aanschaf van mijn bundel columns die volgend jaar verschijnt. Althans, dat is mijn voornemen.

Ruiken3b

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.