Column

11Shares
Share Button

KierewietKierewiet

Of ik kwaad ben? Nou reken maar! Heb ik een fantastisch pensioenplan bedacht, zodat ik als toekomstig bejaarde ook kan participeren in de samenleving, gaat het niet door. Dat wil zeggen, als het aan Minister-buldog-Opstelten ligt. Wíl je participeren, mag het niet van bulderman.

Het begon allemaal op die 3e dinsdag in september. Alex las de Troonrede voor. Hij riep ons op het heft meer in eigen hand te nemen. Echter, ik zag dat niemand enthousiast reageerde. Ik had op zijn minst wel een driewerf ‘hoera’ verwacht. Maar niks hoor. Sterker nog, zo’n beetje iedereen in de Ridderzaal zat een geeuw van-heb-ik-jou-daar te onderdrukken. Je zal maar koning zijn van zo’n stelletje. Dan moet je je wel héél alleen voelen.

Het gevolg was dat ik medelijden kreeg met onze nieuwbakken vader des vaderlands. En – eerlijk is eerlijk – ook was het een ietsepietsie eigenbelang dat me deed besluiten gehoor te geven aan de koninklijke oproep. Zo ben ik dan ook wel weer. In ieder geval, de zinsnede ‘In deze tijd willen mensen hun eigen keuzes maken’, deed me opveren. ‘Ja’, dacht ik, ‘als meedoen én eigen keuzes maken bij elkaar horen, dan ben ik jouw man Willem’.

Dus bedacht ik een plan. Het plan om in de toekomst een verzorgingstehuis te stichten dat zichzelf bedruipt met de teelt van – jawel – nederwiet. Volgens oud Hollands recept natuurlijk.

Een kierewiet idee? Welnee. Plantjes en bejaarden zijn een gouden combinatie. Ja, je kunt als kasplantje natuurlijk ook wegkwijlen achter de geraniums. Maar dan kun je net zo goed direct euthanasie aanvragen. En het tweede grote voordeel is dat met de opbrengsten van het groeiende goud, de verzorgingskosten kunnen worden gedekt. Een gevalletje joint cost fighting dus.

Alles in kannen kruiken, denk je dan. Nou, vergeet ‘t maar. Want de opa van de VVD is tégen. Tegen omdat hij, zo zegt ie, niet van de juridische regels kan afwijken. O, en hoe zit het dan met het gedoogbeleid? Is dat dan géén afwijking van de regels? En waarom dan in maart nog roepen dat je onderzoek gaat doen naar kleinschalige wietteelt? Dat had je dan net zo goed achterwege kunnen laten.

Kort en goed, mijn plan ging in rook op. Ook letterlijk. Want zoals je misschien hebt gelezen werden er marihuanaplanten gevonden in een bejaardenhuis. Dat was dus mijn geheime proeftuin. Uit pure frustratie stak ik de fik erin, want ik had zoiets van: ‘krijg de kolere met je participeren’. Overigens wel jammer voor Willen IV. Maar misschien kan hij nog een list verzinnen. Dat zou voor mij wel een opsteker zijn.

Kierewiet klein

Share Button
11Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.