Column

21Shares
Share Button

LichtHet licht zien

Van alle diersoorten op aarde, is de mens de meest intelligente. Althans, dat wordt beweerd. Echter, wie tijdens de donkere dagen voor Kerst de mens bezig ziet, mag daar gerust aan twijfelen.

Zo zie ik bijvoorbeeld bij mij in de straat, een buurvrouw bezig haar home te liften met allerhande lichtdecoraties. Lichtslangen, rendieren, ja een complete dierentuin wordt aan de gevel gehangen. Iemand als Sigrid zou dit bestempelen als ‘kerstellende’. Maar kennelijk ziet de buurvrouw dat anders en verdwijnt door al dat licht haar herfstdepressie als sneeuw voor de zon.

Terwijl ik kijk naar hoe de buurvrouw helemaal los gaat, vraag ik me af wat een mens in vredesnaam bezielt om onder het slaapkamerraam de flikkerende tekst ‘Merry Christmas’ op te hangen. Ik zelf zou geen oog meer dicht doen. Maar ik ben mijn buurvrouw niet en gelukkig maar.

Wat mij ook opvalt, is dat de buurvrouw ’s avonds de gordijnen dicht doet. Dat is vreemd. Baadt haar hut eindelijk in een zee van licht, ziet ze er vervolgens zelf geen mallemoer van! Ik begrijp dat niet. Maar misschien heeft dat te maken met een gebrek aan intelligentie mijnerzijds.

Maar terug naar de mens in het algemeen. Want de vraag blijft me bezig houden. Waarom versieren mensen zo uitbundig hun huis? Volgens mij is dat niet omdat het er dan zo gezellig uitziet. Volgens mij gaat het dieper.

De intelligente mens – Sigrid bijvoorbeeld – weet natuurlijk al lang welke behoefte er schuilt achter het versieren. Maar voor degene bij wie nog geen lampje is gaan branden (wat overigens geen schande is want de hoogste vorm van intelligentie is ‘niet weten’), de volgende uitleg. Een fel verlicht huis is een schreeuw om aandacht. En hoe meer licht, hoe groter de behoefte. Lichtversiering betekent dus niet: ‘Kijk eens hoe beregezellig het hier is’. Eerder is het omgekeerde het geval. Een verlicht huis trekt dus de aandacht, precies om die reden. Zo bezien is het noodverlichting.

O ja. Misschien vraag je je af wie Sigrid toch is. Daar kan ik niet te veel over zeggen. Is een privacy-dingetje. Wat is wel kan melden is dat Sigrid een intelligente vrouw is (geboren in 1963, dus wat wil je?) en dat ze volgens de laatste berichten niet aan buitenverlichting doet. Aan een kerstboom die binnen staat heeft ze genoeg. Tenminste daar ga ik van uit. En mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan laat ik daar opnieuw mijn licht op schijnen.

Kerstlicht* Met dank aan Sigrid

Share Button
21Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.