Column

5Shares
Share Button

KusOverruled

Ik ben niet zo van de regels. Vooral niet wanneer ze geen ruimte laten voor uitzonderingen. En al helemaal niet als ze overbodig zijn. Ik kreeg dan ook enorme jeuk op plaatsen waar ik in de regel geen jeuk heb, toen ik eerder dit jaar las dat de PvdA in Amsterdam aparte parkeervakken wilde maken voor gemotoriseerde tweewielers en bakfietsen. In zo’n geval hoor je mij behoorlijk diep zuchten.

Eenzelfde regelzucht ontsnapte mij eerder deze week. Dat was toen ik las dat een zesjarig jongetje uit het Amerikaanse Colorado, van school is gestuurd omdat hij zijn vriendinnetje in de klas op de wang zoende. Volgens de schoolleiding een gevalletje van seksuele intimidatie. Tuurlijk joh. Voor je het weet swaffelt de hele klas er lustig op los. Ik zou ze in een boerka naar school laten komen.

Je kunt zeggen dat het voorval bevestigt dat Amerika het land is van de onbegrensde mogelijkheden. Maar vergeet niet dat we er in Nederland ook wat van kunnen. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid zich sterk maakt om de regeldruk te verminderen. Onder het motto ‘Van regels naar ruimte’ mag het allemaal een tikkie minder in kannen en kruiken zijn. Het is alleen wel jammer dat instanties als het UWV er als de angsthazen bij zijn om de ontstane ruimte op te vullen met eigen regels. Degenen die met de jongens en meisjes van die ballentent te maken hebben gehad, zullen dat beamen.

Maar terug naar jongetje Hunter, die voor de camera liet weten spijt te hebben van zijn daad. Ja, dat zou ik ook zeggen tegen zo’n intimiderende overmacht aan psychologische inflexibiliteit. Maar iedereen met een beetje gevoel en verstand, weet dat spijt zou moeten komen van de kant van de schoolleiding, die verdacht veel obsessies-compulsieve trekjes vertoont.

En hoe haal je het sowieso in je cataleptische hersens om de regel te verzinnen dat het verboden is voor jonge kinderen om elkaar bij tijd en wijle te zoenen? Als je dan zoveel onverwerkte jeugdfrustraties hebt, kanaliseer ze dan op een andere manier. Psychologen zat.

Maar wat maak ik me druk? Hunter lijkt me een gezonde jongen die bovendien een moeder heeft die achter hem staat. Een moeder die begrijpt dat als er iets niet stuk is, je het ook niet hoeft te repareren. Een moeder om te zoenen.

Leerkracht

Share Button
5Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.