Column

12Shares
Share Button

LichtbronKerstlicht

Welbeschouwd is kerst een raar feest. Zeker voor mijn hond die, sinds er een versierde pispaal in de kamer staat, totaal in verwarring is. Maar ook raar voor ons. Immers, we vieren de verjaardag van een man die misschien nooit heeft bestaan. En da’s raar, zeker als je dat dan ook nog eens twee dagen doet. En dan heb ik het nog niet eens over ons gehoor, dat een loopje met ons neemt omdat we in het woord ‘vreedzaam’ een ‘t’ horen, met alle gevolgen van dien. Ja, mogen de aardappelkroketjes even door? Dank u.

Moet kerst dan worden afgeschaft? Nee, alsjeblieft niet zeg. Daar komt alleen maar oorlog van. Dus ik zeg: vieren en laten vieren. Al is er wel een stemmetje in mijn hoofd, dat boven het geschreeuw uit van Mariah-all-I-want-for-Christmas-is-you-Carey, iets vraagt. Het vraagt of kerst nog wel betekenis heeft. Hè, get. Heb je niet wat leukers?

Ik besloot het ieder jaar terugkerende stemmetje het zwijgen op te leggen. Het irriteerde me nogal en zorgde ervoor dat ik al een paar jaar nauwelijks meer genoot van alle pracht, praal en gezellieness. Dat betekende alleen wel dat er een antwoord moest komen.

Wat ik deed was mij verdiepen in de oorsprong van kerst. Wat bleek? Bij  de good old Germanen draaide het om licht. Licht, dat ook de hoofdrol speelde bij de uitvinders van kerst. Kerst, zo redeneerden keizer Constantijn en de bisschoppen in de vierde eeuw, moest het feest zijn ter ere van de geboorte van de man die ook wel het ‘Licht van de Wereld’ werd genoemd. Wat je al niet leert door het schrijven van een column.

Wat opvalt, is dat het bij zowel de Germanen als de keizer, gaat om licht van buitenaf. De Germanen bouwden een feestje rond de zon, het keizerlijke clubje rond Jezus. Licht van buitenaf, dat zou moeten leiden tot innerlijke warmte. Alsof je bij de open haard zit.

Maar wat nu als het licht uitgaat? Wat nu als je voelt dat er iets ontbreekt te midden van zoveel zogenaamde gezelligheid? Een nog exquiser kerstdiner opdienen? Nog meer cadeaus onder de boom smijten? Nog meer verlichting ophangen?

Nee dus. Of zoals het Jezus en enkele anderen, zoals Gandhi, Moeder Theresa en Mandela ons proberen duidelijk te maken: het ware licht zit binnenin je. Tussen je oren welteverstaan.

Tot mijn vreugde zie ik dat ook iemand als Shannah het begrijpt. Ze illustreert dat door op Facebook een foto te plaatsen van een krijtbord waarop staat: ‘Wacht niet op bijzondere momenten. Maak de gewone momenten bijzonder’. Zij heeft tijdens deze rare dagen de lichtknop gevonden. Ik hoop dat jij ‘m ook vindt.

lichtknopje2

Share Button
12Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.