Column

59Shares
Share Button

KeurmerkKeurig geregeld

Deze week deed ik het. Of liever gezegd: ik deed het niet. Het drooghouden. Ik plengde waterlanders van ontroering bij het heuglijke feit dat het streekziekenhuis het spataderkeurmerk kreeg. Joepie.

Wist jij van het bestaan van het spataderkeurmerk? Ik niet. En dat is maar goed ook want anders had ik er misschien wel hevig naar verlangd. Wat slecht is voor de gezondheid en waar een ziekenhuis nu niet bepaald naar streeft. Behalve in Spijkenisse dan.

Mijn aanvankelijke vreugde sloeg echter snel om in schrik. Want wat bleek? Nederland sterft van de keurmerken. Het zijn er zoveel dat je er van wieg tot graf niet omheen kunt. Heb je net je eerste adem in- en uitgeblazen, dan moet je volgens het borstvoedingscertificaat binnen het uur aan de tiet. En leg je het loodje – bijvoorbeeld na een fatale spataderlijke bloeding – dan is de kans groot dat je ten hemel of hel vaart volgens de regels van het Keurmerk Uitvaartzorg.

Waarom schrok ik van het feit dat er zoveel keurmerken zijn? Want het is toch goed dat ze er zijn? Dat er waakhonden zijn die bij bedrijven en instellingen over de linker- of rechterschouder meekijken? Jawel, alleen het maakt me zo onrustig.

Als ik bijvoorbeeld lees dat er zoiets als het Keurmerk Veilige School bestaat, dan krijg ik visioenen. Van het slechte soort welteverstaan. Dan vraag ik me af of er ook onveilige scholen zijn, of mijn kinderen daar toevallig op zitten (zal je net zien) en zie ik mezelf al in de weer om ze om kwart over drie onder het puin vandaan te trekken. Ja, doe mij maar een oxazepammetje. Of nee, doe er maar twee.

Afgezien van de zorgen over mijn bloedjes, is er nog iets anders dat bij mij emoties teweeg brengt. Dat is dat die hele handel in erkenningsregelingen en stempels vaak ordinaire geldklopperij is. Want je dacht toch niet dat al die keurmeesters van de wind leven? Precies. Een ziekenhuis dat – laten we zeggen – een aambeikeurmerk wil, moet daar eerst voor bloeden. Kassa 2 graag. Spaart u pleisters?

Als het voor een ziekenhuis een aderlating betekent, waarom wil het dan een keurmerk? Goeie vraag. Dat wil ze ook niet, maar ze moet wel wil ze alle kosten vergoed krijgen van de verzekeringsmaatschappijen. Diezelfde maatschappijen die dat met de gekste eisen – helaas, u heeft geen oorsmeerkeurmerk – nu juist proberen te voorkomen. Een ronduit afkeurenswaardige situatie waar tegen opgetreden moet worden. Bijvoorbeeld door een verzekeringskeurmerk in te voeren. Het is maar een idee.

Onder de loep

Share Button
59Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.