Column

25Shares
Share Button

BeschermengelBij de dood van een beschermengel

Het had donderdag een feestelijke dag kunnen zijn. Nou ja, feestelijk. Een beetje dan. In een land waar een korst brood is gepromoveerd tot een overvloedige maaltijd, komt men niet veel verder dan een tintje. Zo stel ik het mij tenminste voor als ik in Syrië zou zijn.

Hij zou zesenzeventig jaar zijn geworden. ‘Zou’, want de toekomende tijd is ingehaald door de tegenwoordige tijd. Pater Frans van der Lugt, de man die op zijn post bleef in de Syrische stad Homs om te zorgen voor anderen, werd gevonden nadat een idioot twee kogels door zijn hoofd joeg. Waarom toch?

Na het ‘waarom’, verdringen zich andere vragen voor de toegang tot mijn bewustzijn. Ze vallen duikelend over elkaar heen naar binnen. Waarom raakt zijn dood me? Waarom raakt zijn dood me wel en zap ik bij die van anderen naar een andere wereld? Waar gaat het sowieso met deze wereld naartoe? Het duizelt me.

Op zulke momenten wil ik kunnen ruilen met mijn hond. Wil ik me niet bewust zijn van het kwaad in de wereld en nietsvermoedend tegen een boom kunnen piesen. Maar lieverkoekjes worden niet gebakken, laat staan gegeten. Ik moet het doen met het fruit van de boom van de kennis van goed en kwaad, dat vandaag wel erg zuur smaakt.

Maar wat loop ik te mieren? Pater Frans zou zeggen: ‘Kom op beste jongen. Blijf geloven in het goede’. En ik zou hem nog gelijk geven ook, de man die zich niet van de wijs liet brengen door bommen en granaten. Ik weet wat me te doen staat.

Nee, ik kan de oorlog in Syrië niet stoppen. Als ik kon toveren, ik zou het doen. Maar ik kan wel, net als Pater Frans, doen wat wél mogelijk is. Op mijn eigen vierkante meter. Hoe? Ach, de mogelijkheden zijn ontelbaar. Door te glimlachen, ook naar die onbekende. Door te luisteren naar een verhaal, ook als je het al kent. Door in wezen hetzelfde te doen als wat die beschermengel in Syrië deed: het leven een feestelijk tintje geven.

Pater Frans van der Lugt

Share Button
25Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.