Column

18Shares
Share Button

DeurDeurdoenerij

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben geniaal. Ja, ik weet het. Je denkt natuurlijk dat ik zo gek ben als een deur. Maar dat moet dan maar. En mocht dat trouwens zo zijn, gooi dan niet direct de deur dicht. Gun mij er een voetje tussen. Eventjes maar.

Wat ik namelijk heb ontdekt is dit. Zoiets eenvoudigs als het dichtdoen van een deur, zegt ongelooflijk veel over de geestelijke gesteldheid van een mens. Door het sluiten van deuren goed te observeren kan men er – weliswaar via een achterdeur, maar toch – achter komen hoe de persoon in kwestie in het leven staat. Ik leg dat uit.

Het begon allemaal enkele jaren geleden. Het viel mij op dat een van mijn buurtbewoonsters nogal bedreven was in het betere gooi- en smijtwerk. Behalve dat regelmatig de geluidsbarrière werd doorbroken, zag ik ook bij haar menig Jehova hinkend het hazenpad kiezen en pakketbezorgers een carrièreswitch overwegen. Misschien overbodig om te melden dat de sticker ‘Nee, verkopers zijn niet welkom’, er eigenlijk voor Piet Snot bijhing.

Hoe dan ook, ik besloot het gedrag van het vrouwmens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Gewoon, omdat haar deurdoenerij mij fascineerde. En zo leerde ik al snel dat niet alleen de huisdeuren, maar ook de autoportieren met buitenproportioneel geweld werden toegetakeld.

Nadat ik de smijtster zo een periode had gadegeslagen en haar karakter beter had leren kennen, ontstond bij mij de gedachte dat er een relatie moest zijn tussen het hardhandige karakter en de dichtsmijterij. Een hypothese was geboren.

Het voert te ver om hier tot in detail verslag te doen van mijn observaties. Daarbij komt dat het tijdrovend werk is, dat bovendien alleen met gevaar voor eigen leven kan worden uitgevoerd en dus nogal kostbaar is. Maar wees niet bang. De Rijksoverheid heeft toegezegd bij te springen als het de buurtvrouw lukt om boven 3 op de schaal van Richter uit te komen. Een kwestie van tijd dus.

Als intellectuele lezer vraag je je natuurlijk af in hoeverre je het voorgaande serieus moet nemen. Probeert die Jeroen niet een blinde deur te openen? Een terechte vraag, waar ik overigens direct een passend antwoord op heb.

De laatste onderzoeksresultaten laten zien dat een deelhypothese van mijn theorie onomstotelijk is. Het blijkt dat de gevaarlijkste mensen op deze wereld niet degenen zijn die deuren dichtsmijten, als wel dat dit degenen zijn voor wie de deur altijd wordt opengehouden. Dat druist misschien tegen de verwachting in, maar in dat geval raad ik je aan eens op YouTube te kijken naar de inauguratie van Poetin. Dan ontdek je tegelijkertijd hoe geniaal ik ben.

Gesloten

Share Button
18Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.