Column

17Shares
Share Button

VliegrampVliegramp

In de regel doe ik geen vlieg kwaad. Tenzij er een in mijn slaapkamer rondvliegt, precies op het moment dat ik siësta wil houden. Als potentiële wakkerhouder vraag je dan om problemen. De familie Mug kan daarover meepraten.

Het beest zoemt er lustig op los en is kennelijk op zoek naar iets van zijn gading als brandstof voor alle vlieguren. Vuilnisbakje hier, poephoopje daar en nu dus een slaapkamer. Mijn slaapkamer.

Ik zucht. Want behalve dat ik slaap heb, merk ik ook dat dit een turbovlieg is. Hij, zij of het, heeft er zin in en de snelheidsmaniak achtervolgen leidt gegarandeerd tot waanzin. Het komt dus aan op slimheid.

Kunnen vliegen ruiken? Ik heb geen idee. In ieder geval besluit de gevleugelde vriend om mij met een bezoek te vereren nu ik op het toilet een plan zit uit te broeden. Terwijl hij meermaals zijn hoofd stoot tegen zijn spiegelbeeld – ik besluit dat het een ‘hij’ is – kom ik op een idee. Zo meteen, bij het verlaten van het kleine kamertje, sluit ik vliegensvlug de deur. Met het monster aan ene andere kant, kan vader aan de andere kant dan ongestoord dromen.

Zo gezegd, zo gedaan. Even later sluit ik mijn ogen en hoewel ik mij nog wel een klein moment zorgen maak over de mogelijkheid dat de gevangene met zijn in remsporen gedrenkte poten op mijn tandenborstel neerstrijkt, val ik toch snel in slaap.

Een droom die ik mij niet herinner, leidt in ieder geval tot een boeddhistische bui. Volgens het motto ‘leven en laten leven’ bied ik de vlieg een kans. Ik zet zowel de badkamerdeur als de slaapkamerdeur wijd open, zodat de gevangene kan gaan.

Als ik een paar uur later terugkom, is brommie er nog steeds. Gespeend van enige vliegangst, draait hij wat rondjes op de wc-rol. Het mormel heeft schijt aan mijn toch overduidelijke hint.

Op het moment dat ik mijn tandenborstel zie en er weer onfrisse beelden voor mijn geestesoog verschijnen, weet ik het zeker. Althans, bijna. Want wat pas echt de doorslag geeft is dat mijn eerdere compassie door het kreng niet op waarde is geschat. En als dat het geval is, dan overschrijd je bij mij een grens. Dan gaat de regel over in een uitzondering. En dus verlos ik me uit mijn lijden. In één klap.

Dode vlieg

Share Button
17Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.