Column

10Shares
Share Button

Conflict China VietnamSimpel

Het wordt nog steeds gespeeld. Ook vandaag, hier recht voor mijn huis. Kinderen tekenen op het wegdek een cirkel, die als een pizza wordt verdeeld in Rusland, China en meer. Landjepik kan beginnen.

Ik ga terug in de tijd en zie mezelf weer op straat liggen. Eerst naar achteren kijken of mijn tenen nog in het vaderland liggen – anders ben je af – en daarna naar voren, om te zien of vijandelijk gebied binnen handbereik is. Sometimes, the world is at your fingertips.

Ook op school kom je landjepik tegen. De geschiedenis staat er bol van. Van Romeinen die half Europa inpikken – behalve een klein Gallisch dorpje dat moedig stand houdt. Van mannen met baarden die in het Berlijn van 1895 Afrika in stukken hakken. En van Churchill, die in 1944 Stalin een briefje toestopt met een voorstel om Europa zus-en-me-zo te verdelen. Pennenstreken die het lot van miljoenen bepalen.

Anno 2014. De geschiedenis herhaalt zich. China en Vietnam maken ruzie over olie- en gaswinning in de Zuid-Chinese Zee. Men vecht met waterkanonnen en door tegen elkaar aan te botsen. Oorlog in spelvorm?

Kennen de leiders van China, Vietnam en al die anderen zoals meneertje Poetin, de geschiedenis? Of is hen destijds een gekuiste versie door de strot geduwd? Een met heldenverhalen zonder verliezen. In dat geval: waarom niet nog een keer? Succes verzekerd.

Ik vrees dat dit niet de kwestie is. Waar het om draait is macht. Macht die de roverhoofdmannen alleen kunnen behouden wanneer ze spierballen tonen. Het volk wil immers een sterke leider. Dat hij oliedom is, dat doet even niet ter zake.

Maar waarom niet een nieuwe, dat wil zeggen een betere geschiedenis schrijven? Waarom niet de Krim, de Krim laten? Stel je voor: Poetin ziet het licht en China en Vietnam speuren met elkaar naar olie en gas. Nog beter: ontwikkelen hoogwaardige zonnecellen. Samen, want één plus één is meer dan twee. En het spel Landjepik dan laten voor wat het is. Is dat niet kinderlijk eenvoudig?

Asterix en Obelix.jpg

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.