Column

8Shares
Share Button

SchwalbeWél overdrijven

Overdrijven wordt vaak gezien als iets negatiefs. Voetballer Arjan Robben weet daar alles van. Maar jezelf opblazen is niet per se schadelijk. Sterker nog, het kan zelfs zeer gezond zijn, zolang je maar geen explosieven gebruikt en je de kneepjes van het vak kent.

Geldt dat voor iedereen? Nou, reken maar. Vooral op momenten dat we onszelf te serieus nemen – zoals tijdens een sollicitatiegesprek, als je de urn van oma omkiepert of de marmot opzuigt – kan het geweldig helpen om je gedachten en gevoelens te overdrijven. Je gooit er geen schepje, maar een flinke schep bovenop. Don’t keep it calm.

Een voorbeeld. Ik heb nu niet bepaald wat je noemt een wespentaille. Niet dat er om de haverklap knopen van mijn overhemden springen, maar de kwalificatie hommeltaille is meer op zijn plaats. Als ik je dan ook nog vertel dat de bolling van mijn buik met gemak de concurrentie aan kan met de zwelling van menig zwangere vrouw, dan weet je genoeg.

Passeer ik een etalageruit en ben ik in een serieuze bui, dan is de kans groot dat ik niet alleen denk aan afvallen, maar ook dat ik mezelf bestraffend toespreek. ‘Je bent dik’, zeg ik dan tegen mijn spiegelbeeld. Niets bijzonders, maar om nu te zeggen dat een mens daar vrolijk van wordt is overdreven. Om nog maar te zwijgen over het gevaar dat er daarna op de loer ligt: een calorierijke vreetbui.

Nu kan ik mezelf voor de gek houden en zeggen dat het allemaal wel meevalt, maar dan kan ik net zo goed beweren dat ik de aantrekkelijkste man op aarde ben. Nee, veel beter is het om te overdrijven en mezelf regelrecht de grond in te boren. Ik ben dus niet dik, nee, ik ben een bolle, een pafzak, kortom een kamerolifant.

Allemaal leuk, zeg je misschien, maar tot hoever ga je? Goeie vraag, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf een depressie aanpraat. Of erger: nóg een vreetbui. Dus wat is de limit?

De truc zit ‘m in het even door de zure appel heen bijten. Voorbij het ongemakkelijke gevoel, tot het moment dat je denkt: ‘Ja, hallo, wat ik nu zeg is wel héél erg overdreven, dat gelooft geen hond’. Het gaat dan net zoals dat gaat bij het fietsen: je voelt dat je in een te hoge versnelling zit en schakelt terug.

Het resultaat? De colletjes van het leven neem je voortaan met veel meer gemak. En als ik dat zeg, dan overdrijf ik niet.

Overdrijven

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.