Column

28Shares
Share Button

Ga terug naar startGa terug naar start

Een mens maakt soms vreemde associaties. Zoals vorige week. Ik kijk naar de oorlog in Gaza en moet ineens denken aan de geboorte van een kind. Ja, hoe verzin je zoiets?

Ik kwam erop toen ik ontdekte dat Gaza en baby’s iets gemeen hebben. De tunnel. Een Hamasstrijder kruipt erdoor naar Israël – nou ja, kroop – en een baby gaat erdoor naar de wereld. Beiden op zoek naar verlossing.

Verschillen zijn er natuurlijk ook. De Hamasstrijder (net als de Israëliër die de oorlog steunt), lijdt aan tunnelvisie. Een pasgeboren kind daarentegen stapt onbevlekt de wereld in. Maar dat duurt niet lang.

Want wat gebeurt er? De kleine Mohammed en David zijn nog niet droog achter de oren, of ze worden besmet met het geloof in eigen meerderwaardigheid. Geen kind is daar immuun voor.

En zo groeien de lieverds op en schieten ze na verloop van tijd elkaars ziel aan flarden. Dat doen ze al zo’n 60 jaar, dus de kans op genezing lijkt gering. Net als bij die 52(!) andere conflicten in de wereld. Je zou er moedeloos van worden.

Kunnen jij en ik iets doen tegen de verspreiding van het tunnelvirus? Ja, dat kan. Weliswaar op kleine schaal, maar toch.

Wat in ieder geval niet helpt is het bij Rutte op de koffie gaan, zoals de leden van het Centraal Joods Overleg (CJO) onlangs deden. En ook het houden van een pro-Palestina c.q. anti-Israël demonstratie, heeft geen zin. Wat dat betreft had men er beter aan gedaan onze premier gezamenlijk met een bezoekje te vereren en zusterlijk en broederlijk te demonstreren. Armpje door, als tegengif.

Wat wel helpt is dat jij en ik, iedere dag weer, teruggaan naar het moment van onze geboorte. Terug naar start. Om te zien dat ons brein wanhopig probeert gebak te maken van de wereld, maar dat niet iedereen jouw of mijn lekkernij lust. Het is nodig om wedergeboren te worden. Dus, als je het lekker vindt, pak jij dan het beschuit, dan haal ik de muisjes.

baby2

Share Button
28Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.