Column

15Shares
Share Button

Dit is geen test

Test Welke vinger ben jijNee, dit is geen test. Maar ik heb het er wel over. Over al die testjes die je op Facebook ziet. ‘In welke stad hoor je thuis?’ ‘Welk drankje ben je?’ Alsof je dat zou willen weten.

En dan nog. Dan weet je dat je Roosevicee-on-the-rocks bent, maar hoe lang is zoiets houdbaar? Beperkt dus, want gisteren was ik groen en vandaag ben ik rood. Ik lijk verdomme Marco Borsato wel.

Volstrekt onbetrouwbaar dus, al die tests. Wat Monique ook vindt. En Monique kan het weten, want zij is drs. Én psycholoog. Ook dat nog. Maar dat zegt niets, want iedereen mag die titel voeren.

Hoe dan ook, Monique ontdekte dat de kleurentest haar alle hoeken van de ballenbak liet zien en dat ‘In welke stad hoor je thuis?’ eerst Milaan was, maar twee dagen later Amsterdam. Ben je psycholoog, krijg je alsnog het heen-en-weer.

Maar geen nood, want onze vriendin legt uit dat de onbetrouwbaarheid komt doordat de tests gaan over gedrag. Wat moeilijk te meten is, want gedrag is afhankelijk van je humeur, de context, etc. Denk je dus eindelijk de kleur van je aura te weten, blijkt dat ie al jaren zo lek is als de ozonlaag.

Nu duidelijk is dat Monique een expert is (en ze dus als de sodemieter bij Nieuwsuur moet aanschuiven), mogen we haar ook geloven als ze zegt dat het slimmer is als je je drijfveren meet. Nou, niet dus.

Wat Monique namelijk beweert is dat onze onbewuste drijfveren onveranderlijk zijn en 24/7 ons doen en laten bepalen. Huh? En zo-even waren het humeur en de context nog verantwoordelijk! Onze Monique spreekt zichzelf dus tegen. Waarbij ik me direct afvraag welke drijfveer daar achter zit. Maar misschien is dat teveel gevraagd.

Over teveel gesproken. De schat beweert ook dat als je je drijfveren kent, je dan weet hoe je gebakken bent – dat zal in mijn geval wel halfgaar zijn – en dat je onmiddellijk antwoord krijgt op ál je vragen. Tuurlijk meid. De vraag is alleen of het ook zinnige antwoorden zijn. Ik heb zomaar het idee van niet. Gek hè?

Misschien is het verstandig als onze lieverd eens een opfriscursusje psychologie gaat doen en dan alsjeblieft niet aan een of andere spinazieacademie. Dan doe ik intussen de volgende test, die vraagt: ‘Welke vinger ben jij?’ Ik heb al een vermoeden.

naief

Share Button
15Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.