Column

8Shares
Share Button

kusHeilige huisjes omver zoenen

Soms geloof je je eigen zintuigen niet. Dat je zingend onder de douche staat en denkt: ‘Hè? Was ík dat?’ Of dat zij de IPad uit je handen neemt, je kust en zegt: ‘Ik hou van je’. Verbazing van het goede soort.

Van de week had ik ook zo’n moment. Ik kijk t.v. en de Paus komt in beeld. Normaal gesproken is dan mijn hand snel bij de afstandsbediening. Maar dit keer bleef ie ergens halverwege hangen. Kwam door wat ie zei: ‘Als iemand homoseksueel is, naar God zoekt en goede intenties heeft, wie ben ik dan om hem te veroordelen?’ Huh? Wat? Hoor ik het nou goed?

Ja, ik hoorde het goed. Hier sprak de opvolger van de man die nog geen jaar geleden beweerde dat homo’s ‘de essentie van het menselijk wezen’ vernietigen. Het was alsof ik het in Rome hoorde donderen.

Ben ik katholiek? Nou, nee. Nooit geweest en ik zal het ook niet worden. Maar toch deed het me goed. Goed om te horen dat er eindelijk weer eens iemand een tempel schoonveegt. Wel hard nodig ook, want onder al die tapijten en mantels der liefde stinkt het al jaren.

Is hier sprake van een wonder? Ik weet het niet. Gelovigen spreken misschien van een ‘godswonder’, cynici wellicht van ‘geen wonder dat’. In ieder geval lijkt het er sterk op dat Franciscus – Franky voor vrienden – nogal wat heilige huisjes onbewoonbaar verklaart. Dat zijn ze natuurlijk al eeuwen, maar in Rome zijn ze nu eenmaal gek op ruïnes.

Of de Heilige Geest in dit alles de hand heeft? Ook dat weet ik niet. Ik ben namelijk niet zo geestig. Wel ben ik er heilig van overtuigd dat het van intelligentie getuigt als iemand zegt dat het belangrijk is elkaar te leren begrijpen en samen te groeien in begrip van wat er in de wereld nodig is.

Over intelligentie gesproken. In Marokko daalde deze week het niveau schrikbarend. Daar zijn namelijk 2 tieners opgepakt omdat ze een foto op Facebook zetten, waarbij ze elkaar een kus gaven. ‘Schending van de openbare zeden’, heet dat. Hoe zeer ik ook mijn best doe, ik begrijp daar geen ene jota (Matteüs 5:17-18) van. Zijn ze daar vergeten na het jaar nul dóór te tellen of zo?

Enfin, onder het motto ‘You can kiss my ass mouth’, regent het op Facebook intussen zoenfoto’s en is het een kwestie van tijd totdat ze ook daar begrijpen wat er in de wereld nodig is. Meer zoenen dus. Midden op straat, bij de apotheek of in het steegje naast de moskee. Of nog beter: liggend in het gras. Het gras dat in Rome al door het steen groeit.

kus collage

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.