Column

52Shares
Share Button

Zaken gaan voor ‘t mensje

V&DJij en ik, we worden genaaid waar we bij staan. Deze enigszins onvriendelijke gedachte kwam bij me op, toen ik keek naar de soap rond warenhuis V&D (in onze familie ook wel ‘Vreselijk & Duur’ genoemd). In haar onwijsheid besloot de directie niet alleen de lonen met 5,8% te verlagen, maar ook nog eens de huur 4 maanden niet te betalen. Het nieuwe zaken doen?

Nou, nee dus. Want wie even verder kijkt dan de dag van vandaag, ontdekt dat het V&D-fiasco geen op zichzelf staand geval is, maar deel uitmaakt van al langer aan de gang zijnde ontwikkeling. Een ontwikkeling die pas echt goed op gang kwam tijdens het bewind van Ronnie Reagan en Margreet Thatcher. Voor degenen die geen geschiedenis in hun vakkenpakket hadden: zij leidden in de jaren ’80 respectievelijk de VS en Groot-Brittannië. Naar de afgrond, welteverstaan.

Sindsdien heeft het grote graaien een hoge vlucht genomen, met in 2007 een dipje, ook wel ‘kredietcrisis’ genoemd. Resultaat? Torenhoge winsten verdwijnen vooral in de grote zakken van een kleine groep rijken en de verschillen in inkomen tussen arm en rijk, zijn terug op het niveau van de jaren ’30. Leve de vooruitgang!

Maar goed nieuws: de crisis is over zijn dieptepunt heen. Dat wil zeggen, verzekeringsmaatschappijen verdienen nog altijd 813 miljoen eurootjes per jaar aan oude woekerpolissen en hebben schijt aan hun belofte dit ongedaan te maken, de 12 provincies laten voor maar liefst 15 miljard euro aan gemeenschapsgeld op bankrekeningen staan of in obligaties zitten en ’s lands penningmeester Dijsselbloem laat zich omlobbyen door de banken, zodat deze met een of ander vaag gelegenheidsargument eenzijdig de rente kunnen verhogen. Het zou mij niet verbazen als de enveloppen voor de huizenbezitters al zijn gedrukt.

Maar wij zijn toch niet machteloos? Wel dus. Logisch, als waakhond AFM alleen af en toe z’n poot optilt, Vereniging Eigen Huis niet veel verder komt dan het aanbieden van een petitie (waar is de prullenbak?) en zelfs korpschefs zich laten fêteren op golfbanen. Als protest blijft er niet veel anders over dan 4 maanden je huur of je hypotheek niet betalen. Maar dat doe je natuurlijk niet, want ze zien je aankomen. Of beter: dan zie jij de deurwaarder komen.

Daar sta je dan met je fijne vrijheid van meningsuiting, tegenover een horde uitzuigers, van wie er een je probeert te verleiden je in te schrijven voor de nieuwsbrief van het volgende Prijzencircus. “We zijn er alweer hard voor aan het werk”, zo beweert V&D. Tuurlijk, want die verlaagde lonen worden natuurlijk dik gecompenseerd met de sigaren uit eigen doos van Truus Schippers, die ze korting noemt. Komt alles toch nog goed.

MoneyS

Share Button
52Shares

2 reacties op “Column

  1. Mooie analyse. Het fenomeen provinciebestuur hadden ze al lang moeten opheffen. Vaak werd als erebaantje (lees: luizenbaantje) er een oud politicus als Commissaris van de Koning(in) neergezet. Veel komt er niet uit die ambtelijke molen en is het een gotspe dat zij die miljarden hebben opgestreken door onze energiemaatschappijen aan het buitenland te verkwanselen. Ik vind dat van die 15 miljard, waar de provincie Gelderland maar liefst één derde van bezit(!), een taakstellend bedrag naar de provincie Groningen moet gaan om daar, tot aan de laatste voeg, de schade aan huizen en gebouwen door gaswinning, betaald moet worden. Wat in de loop der jaren overigens tot de laatste euro door de NAM aan ‘ons’ moet worden terugbetaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.