Column

18Shares
Share Button

Wrijving helpt

WrijvingAan alles komt een einde en dat is maar goed ook. Immers, was er nooit een einde, dan zou dat het einde van alles betekenen. Deze diepe, paradoxale gedachte borrelde bij mij op, toen ik op een zondagmiddag Ajax zag verliezen. Dan krijg je dat.

Maar laat ik niet met het einde beginnen, want ik ben per begin van rekening net begonnen. Begonnen met het einde, in dit geval een afscheid.

Het geval wil dat schrijver dezes na zo’n 6 jaar presenteren, een van zijn radioprogramma’s* heeft verlaten. Toegegeven, de krant haalde het niet, zelfs niet de plaatselijke sufferdjes. Maar toch ben ik de almaar groeiende schare trouwe luisteraars een uitleg verschuldigd. Althans, dat denk ik.

Het is einde oefening, simpelweg omdat het steeds meer een herhalingsoefening werd. Anders gezegd: de sleur sloop binnen en die kreeg ik niet meer naar buiten, ook niet met grof geweld. Er zat dus maar één ding op en dat was veranderen van spijs. Nou, dat heb ik geweten.

Besluiten dat je weggaat is één, maar het zeggen en doen is twee en drie. Wat er gebeurde, was dat er enige wrijving ontstond. Logisch, want welke bruut laat er nu een mooi programma in de steek? Nou, ik dus.

Gelukkig had ik van te voren rekening gehouden met enig verdriet. En heel stiekem – maar dat zeg je op zo’n moment natuurlijk niet – was ik er ook wel blij mee. Immers, als men tranen laat vanwege je vertrek dan betekent dat, dat je toch iets goed moet hebben gedaan. Alleen, hoe verder?

Welnu, het programma gaat gewoon door omdat er anderen zijn opgestaan. Niet om ook weg te lopen, maar om de lege plaats op te vullen. Zo zijn daar radiofiel Wim en kronkelist Peter (zijn bundels Lud!ek en Puur lud!ek beveel ik van harte aan), die achter de microfoon kruipen.

Eind goed al goed dus. En mij rest dan ook weinig anders dan iedereen te bedanken voor het plezierige samenspel en af te sluiten met de tegeltjesmoraal van dit verhaal: zonder wrijving, geen glans. Is dat niet schitterend?

23-10-2014 23-29-11* Puur Cultuur op Meerradio

Share Button
18Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.