Column

14Shares
Share Button

Tegenstem

TegenstemJe zal maar lid van Provinciale Staten zijn. Word je door je Haagse collega’s de politieke economyclass ingeduwd, om daarna lijdzaam te moeten toezien hoe je zogenaamde broeders en zusters in de ingepikte vipruimte de show stelen. Een schrale troost is dat het ze niets oplevert, want de kijkcijfers zeggen dat het volk liever naar goede, dan naar slechte tijden kijkt. Is lachen, zij het met kiespijn.

Maar niet zo somber, want als provinciaal bestuurder word je toch maar mooi uitgenodigd door kapitein Rutte zelf. Om samen te werken. Om er samen voor te zorgen dat niet wordt afgeweken van de ramkoers van Rutte-2. Want een schipbreuk dreigt, nu matroos Henk in het vooronder zijn handen vol heeft aan het open houden van een onveilige gaskraan en de koksmaatjes Fred en Ivo het zinkende schip hebben verlaten.

Natuurlijk heb je wel wat beters te doen. Want slechts 16 procent van je kiezers kan welgeteld één naam van jouw eigen provincieklasje noemen. Zal je net zien dat het jouw naam niet is, dus hup, de provincie in met je smoelwerk. Hoewel je daar eigenlijk geen tijd voor hebt omdat je daarna uren kwijt bent aan het driedubbel checken van je declaratieformulier. Maar in het ooit zo gezellige dorpshuis Ons Thuis, is het door bezuinigingen op linkse hobby’s al een tijd doodstil. Dus vooruit met de geit. Wel even checken of het dorpshuis niet ook is wegbezuinigd.

Mocht je als gedeputeerde nu denken dat je helemaal niets voorstelt, dan heb je het weliswaar bijna goed, maar nog altijd mis. Want je bent niet machteloos en je kunt die Haagse penoze wel degelijk laten merken dat jij als provinciaal ertoe doet. Hoe? Door nét na de Provinciale Statenverkiezingen de partijleider even te herinneren aan het feit dat het geven van jouw stem voor de Eerste Kamer nog altijd in het geheim gebeurt. Het is dus helemaal geen uitgemaakte zaak dat jij op dé partij stemt. Leuk dat ze je show stelen, maar daar mag dan ook iets tegenover staan.

Mochten de hoge heren door je opmerkingen ontstemd raken – dat zou zomaar kunnen – dan helpt het misschien als je ze fijntjes herinnert aan de uitspraak van kapitein Marko in de Volkskrant van 28 februari jl.: “Ik zie een liberaal land voor me met meer persoonlijke vrijheid, waardoor mensen zich vanzelf inzetten voor anderen.” Nou ja, vanzelf. Soms moet je het lot een handje helpen. Met dreigen met een tegenstem bijvoorbeeld.

Tegenstem2

Share Button
14Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.