Column

23Shares
Share Button

Backstage met Mark

RutteWat niet wordt gezegd, is soms veelzeggend. Een prachtig voorbeeld daarvan (wat heet) is de speech van Rutte, die hij houdt tijdens het voorjaarscongres van de VVD. Een sterk staaltje ‘Ik hoor, ik hoor, wat jij hopelijk niet hoort’.

Rutte begint zijn onemanshow met het vraagstuk van de integriteit. Tussen neus en kin door, beweert hij dat zijn cluppie steeds integerder wordt en dat dit komt omdat de partij er bovenop zit.

Wat meneer onkreukbaar echter niet vertelt, is dat het er bovenop zitten de doofpot betreft en dat boefjes uit de partij flikkeren, niet automatisch betekent dat ook de rest van het VVD-kaartenhuis schoner wordt. Als je je toilet reinigt, wordt niet ook de keuken schoner. Althans, bij mij thuis niet.

Nog meer onsmakelijks? Jazeker. Rutte legt namelijk een directe link tussen de afname van de criminaliteit en het beleid van het komische duo Ivo & Fred. Wat Rutte echter ‘vergeet’ is dat de dalende criminaliteit, toch vooral te danken is aan al die politiemensen. En gelukkig maar, want als het blunderende duo zo’n grote invloed zou hebben gehad, dan had jarenlang geen hond een bon gekregen.

Het dieptepunt van de speech is evenwel pas daar, als ons Markie zich (zogenaamd) afvraagt hoeveel werklozen het wel niet zijn, die na ontslag direct een uitkering aanvragen. Goeie vraag. Alleen jammer dat hij het zelf ook niet weet. En by the way, waarom denkt Rutte trouwens dat ze dat doen? Alsof zijn bankvriendjes zo coulant zijn om te zeggen: ‘Ach gossie, bent u werkloos geworden? Nou, weet u wat? Betaalt u voorlopig even geen hypotheek. Komt later wel’.

Maar niet zo somber, want daar houdt mister smiley niet van. De vraag is dan ook, of er iets positiefs valt te ontdekken in de leegte van Ruttes woorden. Ja dus, namelijk dat het duidelijk is dat het neoliberalisme op z’n retour is. Dat blijkt ook als tijdens het congres opa Opstelten tot erelid wordt gebombardeerd. Een veelzeggend gebaar.

Backstage

Share Button
23Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.