Column

16Shares
Share Button

Verleidelijke kop

Verleidelijke kop2Lang niet alles op internet is waar en ik geloof daar heilig in. Niet omdat het op internet staat, maar omdat ik er proefondervindelijk achter kwam. Dat ging zo.

Na het lezen van een artikel op nu.nl, begon ik aan een column met daarin een advies aan jou. Het advies om toch vooral niet verder te lezen. Toegegeven, geen slim idee van een schrijver. Zeker niet als hij graag ziet dat massa’s mensen zijn letters vreten, als ware het de eerste levensbehoeften. Maar toch dat plan, omdat ik in de veronderstelling verkeerde dat jouw gezondheid op het spel stond. Je merkt: jij bent mijn alles.

Het bewuste artikel kopte met ‘Te veel internetten verlaagt immuunsysteem’. Beweerd wordt dat hoe langer je over de digitale snelweg rijdt, hoe groter de kans is dat je verkouden wordt of de griep krijgt. Ik leidde daaruit af: hoe meer ik schrijf, hoe langer jij online bent, des te groter de kans dat jij je het snot voor de ogen leest. De schrik sloeg mij om de slijmvliesjes.

Gelukkig bleek mijn vrees onterecht, want nader onderzoek leerde dat de grotere kans op snotterstuipen slechts 30% bedraagt en alleen geldt voor digiholics die meer dan 10 uur per dag online zijn. Omgerekend gaat het dan om minder dan 1% van mijn lezers, oftewel nog geen kwart mens. Verwaarloosbaar.

Eind goed al goed, zou je denken. Niet dus, want intussen had ik me de pleuris gewerkt aan een halve column voor Piet Snot en zijn achterneef Jan Joker en voelde ik me flink genomen door die tendentieuze kop van nu.nl. Ik dacht, als je dan per se lezers wil verleiden, begin dan een rioolblad. Kun je je uitleven op zoiets als: ‘Mabel’s minnaar ontmaskerd’. Wordt de buurvrouw ook gelukkig van.

Overigens, ook de wetenschap is niet vrij van smetten. Wat bijvoorbeeld te denken van een onderzoek, dat zegt dat Griekse beelden van naakte mannen anatomisch gezien incorrect zijn. De linker testikel hangt namelijk steevast lager dan zijn broertje, wat nu net andersom moet zijn. Daar mag je als onderzoeker dan misschien de ballen van snappen, maar misbruik daar s’il vous plaît geen gemeenschapsgeld voor en betaal het uit je eigen zak. Of word levend standbeeld en doe zelfonderzoek.

Intussen is het te hopen dat nu.nl zijn leven betert. Immers, als lezer kun je je tijd wel beter gebruiken. Zeker als je, zoals ik, ook nog schrijver bent en je iedere week weer een pakkend leeslokkertje moet verzinnen voor boven je column. Tussen twee haakjes: hoe vind je ‘m?

Verleidelijke kopb

Share Button
16Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.