Column

22Shares
Share Button

Sprookjes

SherlockOok gehoord dat het nationale rookalarm weer afging? Bij Clean Air Nederland. Deze vleesgeworden rookmelders willen dat het verboden wordt dat je rookt in je tuin of op je balkon. Vanwege het meeroken door de buren.

Ja, ik ben een roker. Maar dit betekent niet automatisch vooringenomenheid. Lees maar: Roken is ongezond en meeroken kan zeer irritant zijn. Zo ergerlijk zelfs, dat het me niet zou verbazen als blijkt dat de meeste mensen veel liever hun eigen scheten inhaleren (gemiddeld 16 per dag). Daarbij komt dat de walmen ongevraagd je neusgaten binnendringen. Gevalletje luchtspam dus. En volgens Clean Air heel ongezond. Nou, niet dus.

Wat blijkt? Talloze onderzoeken tonen aan dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat meeroken ongezond is, laat staan dodelijk. Dit omdat de dosis verwaarloosbaar klein is (één duizendste), de meeste meerookonderzoeken geen, of geen direct verband vinden met ziektes en omdat de onderzoeken die dat wél vinden, ondeugdelijk zijn. Zoiets als bij Volksverlakkerijwagen.

Weten ze dat bij Clean Air niet? Goeie vraag, waar ik overigens geen antwoord op heb. Maar wie de site leest, krijgt al snel het idee dat hier een stelletje rookjihadisten aan het werk zijn die, in plaats van te aanvaarden dat hun argumenten al jaren in rook zijn opgaan, nu juist het tegenovergestelde doen. Ze blijven rooksignalen uitzenden.

Voorbeeldje? Voorzitter Voeten beweert dat zijn parochie iedere dag wordt gebeld met klachten. Of dat steeds dezelfde mensen zijn, dat zegt hij er niet bij. Is verdacht.

Nog zoiets. Voeten zegt dat hij en zijn kapelaans een rechtszaak willen voeren om het eerder genoemde verbod af te dwingen. Probleempje is wel om een geschikte ‘casus’ te vinden, bijvoorbeeld een bejaarde in een flat met een constant rokende benedenbuurman. Is vast wel ergens te vinden, alleen dan wel nog even aantonen dat meeroken ongezond is. Succes ermee.

Kan het nog erger? Ja hoor. Profeet Voeten zegt namelijk dat de luchtkwaliteit op terrassen en in cafés, net zo slecht is als in de speciale rookruimtes. Huh? Grote onzin natuurlijk. En het komt er op neer dat Clean Air zich jarenlang de pleuris heeft gestreden om die ruimtes te krijgen, terwijl ze nu zegt dat ze geen verschil maken. Hoezo ‘Ga terug naar start’?

Maar intussen is het kwaad al geschied. Ik merkte dat toen ik erover sprak met drie willekeurige mensen. De schandalige leugens van Clean Air zijn bij hen blijven hangen, met als gevolg dat de tevreden roker wordt gezien als een halve crimineel. Lekker dan.

De oplossing? De peukneukers doen er goed aan eens wat schone lucht door hun hersenpan te laten waaien. En als ze dat zelf niet kunnen, dan help ik ze er graag een handje bij. Door ze uit te roken. Met eerlijke argumenten welteverstaan.

Roker

Share Button
22Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.