Column

27Shares
Share Button

Op je gezondheid!

Op je gezondheidTegenwoordig word je bijna overal ziek van. En daarom is het zo fantastisch dat de Gezondheidsraad dat voortdurend onder onze neus wrijft. Zoals laatst, toen de levensgenieters ons lieten weten dat verse jus net zo slecht is als cola. Zoiets zeggen redt levens en aan ieder sinaasappelnetje moet dan ook een waarschuwingsetiket komen te hangen met de tekst: ‘Uitpersen brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe’. Zeg maar een code oranje 2.0.

Ook goed is dat de gezondheidsgoeroes ons zo lekker scherp houden met een uitgekiende methode. Die komt erop neer dat je het als consument nooit goed doet. Want in 2006 mocht het zwakke geslacht (voor de duidelijkheid: de man) nog gerust twee glazen alcohol per dag drinken. Maar – verrassing – dat leidt nu ineens tot een verhoogd risico op allerlei enge ziektes. Is wel even slikken, want eerst doe je je stinkende best om te matigen, waarna plots blijkt dat je met je hartversterkertje al jarenlang afstevent op een hartverzakking. Maar het is voor je eigen bestwil, dus niet janken.

Maar wat echt helemaal top is, is dat de pitamineprofjes zeggen dat er geen gegevens zijn waaruit blijkt dat waterconsumptie leidt tot, of verband houdt met ziekte. Dat het volgend jaar misschien anders is, dat zien we dan wel weer. Ga dus rustig slapen, want er is geen reden om nattigheid te voelen. Althans, nog niet.

Ja, we mogen onze handjes dichtknijpen met de Gezondheidsraad. En dat er sinds de oprichting in 1902, bijna niemand zich wat van de adviezen aantrekt, dat doet er niet toe. Dat is gewoon een kwestie van een lange adem, die met de schijf van vijf alleen maar langer wordt. Worden we allemaal honderdtwintig jaar of ouder, zodat we ook onze achter-achterkleinkinderen nog kunnen vertellen over die tijd dat je in plaats van peulvruchten, chocoladeletters in je schoen kreeg. Was een onbezorgde en gelukkige tijd, maar wel vreselijk ongezond natuurlijk.

IMG_1683

 

Share Button
27Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.