Column

25Shares
Share Button

BladblazerKiespijn

Soms is kiezen makkelijk, soms huilend moeilijk. Makkelijk is het bijvoorbeeld in het geval van zelfmoord. Gaat de keuze tussen óf de trein, óf het touw, dan kies je voor geen van beide. En gaat het bij een midlifecrisis om de keuze tussen óf een blondine, óf een wat donkerder groen blaadje, dan kies je voor allebei. En nog makkelijker is de keuze voor het al dan niet openmaken van die tweede fles wijn. Althans in mijn geval, want aan het einde van de eerste fles valt er voor mij niets meer te kiezen. Misschien herken je dat.

Maar zoals gezegd, soms is kiezen lastig. Het leidt tot tweestrijd en je komt er niet uit. Je staat bijvoorbeeld in het stemhokje en piekert je suf of God nu blijer is met een keuze voor het blotebillengezicht van Kees van de SGP, of met een rood rondje bij de naam van farizeeër Arie van de ChristenUnie. Een godsonmogelijk keuze, die je ook niet met het kiezen voor het CDA bevredigend oplost. Immers, waarom zou het hangbuikzwijn niet in de ark mogen en het stinkdier wél? Precies.

Maar ik dwaal af. En dat komt omdat ik om de hete brij, of liever gezegd: de vallende blaadjes, heen draai. Ik werd deze herfstweek namelijk verscheurd door twijfel over het wel of niet kopen van een bladblazer. Je weet wel, zo’n omgekeerde stofzuiger, die overigens ook blad kan zuigen als je dat wil. Maar, wil ik dat allemaal wel? Ik stond in dubio.

Niet kunnen kiezen. Het is net als naar het toilet gaan. In het begin is de aandrang vaak nog zodanig dat uitstel mogelijk is. Maar op een gegeven moment dan móet je, of je nu wil of niet. En dat moment zag ik met iedere windvlaag – buiten welteverstaan – steeds dichterbij komen.

Koop ik nu een bladblazer of niet? Het hield me de afgelopen week uren wakker. En áls ik al sliep, dan droomde ik dat ik een boomblad was, dat koolstofdioxide inademde en zuurstof uitademde. Adembenemend dus.

Vandaag zorgde iets opmerkelijks ervoor dat ik eerdaags niet mijn laatste adem uitblaas. Ik vertelde mijn lieftallige echtgenote namelijk over de bladblazer. Zij, die doorgaans geen blad voor de mond neemt, zei: ‘Een bladblazer? Die komt er niet in. Weggegooid geld. Ga gewoon vegen man!’ En ik maar denken dat ik een keuze had.

Blad

Share Button
25Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.