Doe ’s raar

54Shares
Share Button

Eerder deze week maakte Peter mij erop attent dat 10 januari Rare Mensendag is. Daarbij keek hij mij vrolijk aan en voegde eraan toe: ‘Hebben wij eindelijk óók eens een dag’.

Eerst wilde ik nog reageren met: ‘Hoezo wij?’ maar ik slikte dit in omdat ik diep vanbinnen voelde dat er een kern van waarheid in zat. Sterker nog: al na drie en een kwart seconden had ik het idee volledig omarmd.

Nadat ik Peter thuis afzette en ook afscheid nam van het idee, hoorde ik het vanmorgen vlak na de koffie, in mijn hoofd terugkeren. Dat ik behoor tot de categorie ‘rare mensen’, ging vergezeld van de vraag wat ‘raar’ nu eigenlijk precies is. Een belangrijke vraag, zoals zal blijken.

Ja, wat is ‘raar’? Is het bijvoorbeeld raar dat eerder deze week veel Groningers de griesel over de grauwe gong, toen er maandagmiddag een trilling met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter door hun bakkie leut ging? Lijkt me niet. Daarentegen was de opmerking van Minister Wiebes wel raar, die zei dat de schade-afhandeling al bijna een jaar lang stillag. Héél raar, wat duidelijk maakt dat het de hoogste tijd is dat er ook eens een flinke schok door het ministerie gaat.

En wat te denken van dat gloednieuwe vliegdekschip van de Britse marine? Het pronkstuk van slechts 3,5 miljard euries, bleek behalve lek, ook te zijn geënterd door computerpiraten. Wat op zich weer niet zo raar is, want het computersysteem liep op Windows. Op XP, welteverstaan.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bijvoorbeeld door je erop te wijzen dat sinds de verkiezingen in juni vorig jaar, vanuit het Britse parlement maar liefst 24.500 pogingen zijn gedaan om pornosites te bezoeken (dat is per lid van het Hogerhuis en per medewerker, 160 keer per dag) en dat er een grote groep Thaise mannen is die sinds kort wil voldoen aan het jongste schoonheidsideaal: het bleken van de penis.

‘Wilt u de glow-in-the-dark-variant?’

‘Ach, welja. Doe ‘s gek.’

Hoewel uit deze voorbeelden blijkt dat we allemaal ongeveer wel weten wat raar is, betekent dat nog niet dat we het er in alle gevallen over eens zullen zijn. Zo vind jij het misschien normaal dat Sinterklaas in Spanje resideert, maar ik zeg dan dat ik dat raar vind, omdat Nederland een belastingparadijs is en je hier voor hetzelfde geld dus veel meer cadeaus kan kopen. Nog afgezien van het feit dat die stoomboot vandaag of morgen een keer lek gaat en we dan met de gezonken peren zitten.

Nu we het erover eens zijn dat we het er niet altijd over eens zullen zijn, terug naar Rare Mensendag. Want hoe vier je het? Welnu, het is de bedoeling dat je je vrienden- en kennissenkring aan je geestesoog voorbij laat gaan en daarbij stilstaat bij de rare types. In mijn geval denk dan direct aan Peter, maar jij misschien aan je buurman of buurvrouw. Geef daarna antwoord op de vraag: wat kan ik van zijn of haar gedrag leren?

Vind je niet zo snel een antwoord, dan helpt het misschien te denken aan al die zogenoemde mafkezen, die er in het verleden voor zorgden dat de wereld er vandaag de dag een stukje beter uitziet. Bijvoorbeeld aan die schilder die zijn oor eraf sneed, aan de broers die als eersten het luchtruim kozen (waarbij de pers niet kwam opdagen omdat iedereen ervan overtuig was dat vliegen onmogelijk was), of aan dat Pakistaanse meisje, die streed voor het recht voor meisjes om naar school te mogen gaan en er een Nobelprijs voor ontving. Dan krijgt het woord ‘raar’ ineens een heel andere betekenis en wordt duidelijk waarom het oorspronkelijk Franse woord ‘rare’, zeldzaam’ betekent. Want zoals we allemaal weten is dat wat zeldzaam is, vaak van onschatbare waarde. Denk bijvoorbeeld aan een Gronings huis zonder scheuren.

Hoewel het moeilijk is bescheiden te blijven (zeker wanneer je zo raar bent als ik), wil ik me niet gelijkstellen met de zo-even genoemde helden. Vergeleken met hen, gedraag ik me vrij normaal. Dat laat echter onverlet dat ik stiekem wel een beetje jaloers ben op hen, omdat ook ik wil bijdragen aan een betere wereld. Vandaar dat ik opmerkingen zoals die van Peter en gisteravond nog van vriendin Anne, die me liet weten bij zoiets als out-of-the-box-denken direct aan mij te denken, beschouw als een groot compliment. Dat stimuleert enorm en bij dezen ben je dan ook gewaarschuwd.

Share Button
54Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.