For what it’s woord

28Shares
Share Button

Zeggen wat je bedoelt, raakt steeds meer in onbruik. Zo heetten wij vroeger ‘de gewone man of vrouw’, maar sinds kort ‘mens’. Een tikkie onpersoonlijk en zonder smaak, maar wel heerlijk #genderneutraal.

Heerlijk omdat zo minder op lange tenen wordt getrapt en dat scheelt een hoop gezeik. Dus kijk er niet van op als Zwarte Piet binnenkort geen ‘knecht’ meer heet, maar een ‘al dan niet gekleurde, genderneutrale flexwerker met een migratieachtergrond’. Vaag, maar wel lekker #discriminatieneutraal.

Is het toenemende gebruik van sluiertaal een goede zaak? Shakespeare zou het een biet zijn. Immers, hij was het die Julia liet zeggen: “What’s in a name? that which we call a rose. By any other name would smell as sweet”. Kortom: what makes it out?

Nou, dat maakt dus wél uit. Waarom? Omdat mensjes met voorbeeldfuncties, ons met hun geparfumeerde woordendiarree proberen te besodemieteren. Het moest niet mogen.

Zo was daar bijvoorbeeld Staatssecretaris Menno Snel van Financiën, die na de ophef over de deal tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble, reageerde met: “Het kabinet werkt aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor zover dat ten goede komt aan bedrijven met reële activiteiten in Nederland en pakt ook belastingontwijking aan”. Tuurlijk joh, met je ‘reële bedrijven’.

En wat te denken van Kamerlid Omtzigt van het CDA, die aan de nabestaanden van vlucht MH17, een nepgetuige presenteerde. Kwam volgens meneer door zijn ‘gedrevenheid’. Gelul natuurlijk, want hier was duidelijk sprake van een opgeblazen ego, die probeerde te scoren. Toch mocht Pietertje na een lang weekend vergaderen blijven, omdat hij zijn fout uiteindelijk toegaf. Wat men echter vergat te melden, was dat het allemaal draaide om zijn zetel, zodat de coalitie in de Tweede Kamer haar meerderheid kon behouden.

Al die mooipraterij wordt ook wel ‘framing’ genoemd. Een handigheidje waarbij de woorden en beelden zo worden gekozen, dat het lelijke opeens mooi lijkt. Dus lapt Schiphol alle milieu- en veiligheidsregels aan de polderlaars, dan wordt daar als de wiedeweerga de sticker ‘de motor van onze economie’ overheen geplakt. En is Prins Bernhard jr. de huurders van zijn 590 optrekjes aan het uitmelken, dan heet dat opeens ‘zaken doen’. Leuk geprobeerd, maar het is en blijft slagroom spuiten op een drol.

Intussen weten jij en ik wel beter. Het is dan ook aandoenlijk (of misschien wel zielig) dat Appie Heijn een pleeborstel met houder verkoopt als (ja, echt) ‘toiletgarnituur’. Maar hoe je het ook went of keert, that which we call shit, by any other name would still smell as shit.

Share Button
28Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.