Goede bekomst

25Shares
Share Button

Hij kookt. Niet van woede, wel het avondmaal. Spaghetti wordt het, bij gebrek aan penne dat niet voorradig bleek. Maar dat hindert niet en de stukjes kip liggen dan ook vrolijk te sissen in de grillpan, die met moeders blik over zijn schouder lichtbruin worden.

Een paar dagen eerder stelde hij het zelf voor: wat nu als hij voortaan een avond in de week zou koken? Verbaasd keken wij hem aan, verrast door zoveel zelfverantwoordelijke zelfbepaling. Even later door ons begrepen, want van talloze woensdagen aardappelen en groente had hij zijn buik vol. Voorwaarde was wel dat meneer zelf zou bepalen wat de pot schaft. Deal.

Als de volle borden worden geserveerd, is hij benieuwd wat wij ervan vinden. Niet of het lekker is, maar wel of het goed is klaargemaakt. Een subtiel verschil. Zelf vindt hij het in ieder geval goed te pruimen, gezien de snelheid waarmee zijn bord leeg gaat. Je zou denken dat er een Hongerwinter op komst is.

Als ik na afloop op de bank de buik laat zakken, trekken er al soezend beelden aan me voorbij. Herinneringen aan mijn dochter, die als ze twee is bij de aanblik van verse spinazie zegt: ‘Ikke nie die plantjes eten’. Maar ook hoe ik de chef-kok als baby voedde vanuit een potje en hem expres met volle mond ‘Brr’ liet zeggen. Was gieren van het lachen, om al die spetters all over the place.

Intussen is het werk in de keuken doorgegaan. Wat duidelijk wordt als ik na mijn avondsiësta de keuken inloop en daar de vuile vaat mis. Ze staat al onder de douche van de vaatwasser, gedaan door de chef de cuisine himself.

Of wij volgende week weer zo’n all-inclusive avondmaal krijgen? Ik durf er niet op te hopen, maar het smaakt wel naar meer.

Share Button
25Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.