Nous zijn famiglia

17Shares
Share Button

Dat wij familie zijn, komt misschien als een verrassing. Misschien wel als een onaangename verrassing. Begrijpelijk, want we moeten ook leven met het feit dat wij allen verwant zijn aan onze verre Limburgse neef Geert. Dat is even schrikken, maar het is niet anders.

Dat wij, beste neefjes en nichtjes, allemaal het product zijn van de vermenigvuldigingsdrift van Boris en Betsy aap (of van Adam en Eva, zo je wilt), daar dacht ik aan toen ik keek naar het tv-programma Verborgen verleden. Een serie waarin bekende Nederlanders hun stamboom beklimmen, wat vaak leidt tot onverwachte ontdekkingen. Zo stamt cabaretier Jochem Myer af van de broer van Willem van Oranje en vindt men in dezelfde familie oud-Lama Ruben Nicolai. Na zaad, komt de nazaat.

Wat al die ontdekkingen bij eens mens teweeg brengen, wordt treffend verwoord in de uitspraak ‘Het komt ineens wel heel dichtbij’. Als je namelijk beseft dat je met zogenaamde ‘vreemden’ veel gemeen hebt, dan doet dat iets met je. Prachtig in beeld gebracht in de mini-docu Momondo: The DNA Journey. Daarin zien we een Koerdische vrouw met een hekel aan Turken een Turkse man omhelzen, als blijkt dat hij naaste familie is. Een gevalletje niet-verkeerd verbonden.

Dat er verbinding is ondervond ook ik, toen bleek dat de vermaarde Renaissance-kunstenaar El Greco (1541 – 1614) mijn stam-bet-over-achter-groot-of-weet-ik-wat-voor-oom is. Zijn broer Antonio, een Italiaanse soldaat in dienst van het Spaanse leger dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog Breda bezette (verslagen door de list met het turfschip), zorgde voor het nageslacht waar ik deel van uitmaak. Che sorpresa.

Beseffen dat we allemaal familie zijn, dat wens ik iedereen in dit nieuwe jaar toe. Al was het alleen maar om te voorkomen dat je in aanloop naar de verkiezingen de boodschap van onze verwarde Limburgse neef Geert gelooft. Hij ziet het niet zo zitten met onze Marokkaanse broeders en zusters, naar het schijnt.

En nu ik het toch over familie heb: wist je dat er een serie tentoonstellingen is onder de titel Het Meesterwerk? Het is te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waarbij kunstwerken schitteren die zó bijzonder zijn, dat ze bijna nooit worden uitgeleend. Met vanaf 18 februari t/m 9 april de uitbeelding van de Nederdaling van de Heilige Geest, van (jawel) El Greco. De toegangsprijs is slechts 8 eurootjes, waarbij overigens geen familiekorting kan worden bedongen. Maar wat kan ons dat schelen? Het geld blijft toch in de familie.

Share Button
17Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.