Pop- en Radiohistorie

11Shares
Share Button

9 april

leon-scott-de-martinville-phonautog1860 – De Franse uitvinder Edouard-Leon Scott de Martinville maakt de eerste opname van de menselijke stem. Tijdens de 10 seconden durende opname, is een vrouw te horen die het liedje ‘Au clair de la lune’ zingt.

Amerikaanse wetenschappers laten de opname op vrijdag 28 maart 2008 horen tijdens een congres in Palo Alto. Tot dan toe is er altijd van uitgegaan dat Thomas Edison de eerste opname van een mensenstem maakte. Nu blijkt dat het al 17 jaar eerder is gedaan.

Scott neemt het liedje op met een phonautogram, een apparaat waarbij geluidstrillingen worden vastgelegd op een beroet stuk papier. Nog eerder – in 1857 – krijgt Scott patent op het apparaat.

Ontdekker Giovannoni, vindt de opname in een archief in Parijs. Hij weet het met een computer weer hoorbaar te maken. Daarbij moet hij wel de snelheid af en toe aanpassen omdat de phonautogram handmatig werd aangezwengeld en de snelheid daardoor onregelmatig was.

Collage Queen1973 – Queen treedt voor het eerst op als hoofd-act voor een groot publiek. Het gebeurt in het Marquee Theater in Londen waar ze vaker hebben gestaan, maar dan in het voorprogramma van anderen.

De band bestaat uit 4 bandleden die allemaal zijn afgestudeerd. Voordat men elkaar in 1970 ontmoet, blijkt dat Freddy Mercury en Brian May 11 jaar lang op nog geen 100 meter van elkaar hebben gewoond.

Queen groeit uit tot een van de meest bekende rockgroepen. De fanclub telt op het hoogtepunt meer dan 20.000 leden, goed voor een vermelding in het Guiness Book of Records.

1977 – ABBA bereikt met ‘Dancing Queen’ voor het eerst de 1e plaats in de VS. Op hetzelfde moment staat het nummer ook in Nederland op 1.

1980 – De leden van ABBA zingen ‘Happy new year’ in. Het nummer komt te staan op de LP ‘Super Trouper’, dat in november verschijnt. Hoewel het nooit op single verschijnt, is het lied ieder jaar rond de jaarwisseling te horen in zeer veel landen.

David Bowie Lets dance1983 – De single ‘Let’s dance’ van David Bowie komt op 1 in Engeland. Het blijft daar 3 weken staan. Ook in Nederland komt het op 1 en staat het 11 weken in de Nederlandse Top 40, dit nadat het nummer is uitgeroepen tot Alarmschijf.

1989 – 37 Jaar na zijn eerste succes in de VS, heeft B.B. King dit ook eindelijk in Engeland. Zijn nummer ‘When loves comes to town’ dat hij samen met U2 speelt en zingt, komt op nr. 12 in de hitlijsten binnen.

1997 – Mae Boren Aton, de vrouw die meeschreef aan de hit ‘Heartbreak hotel’ van Elvis Presley, wordt levenloos aangetroffen in haar appartement. Geconstateerd wordt dat Aton op 82 jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval.

2007 – iTunes Music Store meldt een verkooprecord. Maar liefst 2,5 biljoen nummers zijn verkocht.

Jurk Niemand2010 – De 2e single van het album ‘Avondjurk’ van het Nederlandse duo Jurk (Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven) komt uit. Het nummer heet ‘Niemand’ en staat 7 weken in de Nederlandse Top 40.

2010 – Vijftig jaar nadat Radio Veronica begon, verschijnt het bericht dat er een musical komt over de zeezender. Aanvankelijk is het de bedoeling dat acteur Antonie Kamerling een van de hoofdrollen speelt. Echter, Kamerling maakt op 6 oktober een einde aan zijn leven.

De musical, getiteld ‘Herinnert u zich deze nog?!’ gaat bijna een jaar later, op 15 februari 2011, in première.

Gedrukt exemplaar oud2011 – Het gedrukte exemplaar van de Nederlandse Top 40 is uitgebreid tot 6 pagina’s. Nieuw is dat ook een album-top 40 en een film-top 40 worden vermeld. Daarnaast is er pagina gewijd aan nieuwe films en dvd’s en ook een pagina met nieuw uitgebrachte muziek.

Share Button
11Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.