Pop- en Radiohistorie

5Shares
Share Button

10 april

Nat King Cole1956 – Nat King Cole raakt tijdens een optreden gewond als hij wordt aangevallen door 6 blanken. De racisten zeggen kwaad te zijn omdat er in de begeleidingsgroep van Cole ook blanken meespelen.

De aanvallers, die aanvankelijk het plan hadden Cole te ontvoeren, worden gearresteerd. Ondanks zijn verwondingen maakt Cole zijn optreden af en voldoet hij ook ’s avonds aan zijn verplichtingen voor een 2e optreden. Wel zweert Cole daarna nooit meer op te treden in de zuidelijke staten, wat hij dan ook niet doet.

Stuart Sutcliffe1962 – Stuart Sutcliffe, voormalig basgitarist van de Beatles, overlijdt op 21 jarige leeftijd in Hamburg aan een hersenbloeding. Als de Beatles een dag later in Hamburg aankomen voor een optreden, horen zij dat hun voormalig collega is overleden.

Als Sutcliffe in 1959 in een café een door hem geschilderd schilderij verkoopt, stelt de daar aanwezige John Lennon voor om met het geld een basgitaar te kopen en zich aan te sluiten bij zijn band die op dat moment nog de Quarrymen heet. Het wordt geen succes. Sutcliffe kan niet goed gitaarspelen en staat dan ook meestal met zijn rug naar het publiek toe.

In 1961 houdt Sutcliffe het voor gezien en gaat hij studeren aan de kunstacademie in Hamburg, de stad waar ook zijn vriendin woont.

1964 – Simon & Garfunkel nemen de akoestische versie van ‘The sounds of silence’ op. Het nummer dat op hun debuut-LP ‘Wednesday moring 3 AM’ staat, wordt pas een succes als een radiostation in Boston vaak draait. Producer Tom Wilson denkt daardoor dat het nummer misschien alsnog een hit kan worden en hij vraagt de muzikanten die net ‘Like a rolling stone’ van Bob Dylan hebben ingespeeld, of zij ook de geluidsband van ‘The sound of silence’ willen inspelen.

Wilson krijgt gelijk want de ‘nieuwe’ versie komt in november in de Billboard Hot 100 te staan. Vanaf 1 januari 1966 staat het 2 weken op de eerste plaats.

1973 – In het Noord Hollands Dagblad staat een interview met ene Willem Beusenberg, die zegt dat hij een nieuwe zeezender gaat beginnen. Het station moet Radio Carla gaan heten en muziek brengen voor jonge mensen van 12 tot 25 jaar. Het blijft echter bij plannen omdat na het oplaten van de ballon er geen of onvoldoende adverteerders zich melden.

Frampton1976 – Het album ‘Peter Frampton comes alive!’ komt op nr. 1 in de VS. Het blijft daar 10 weken staan en staat in totaal maar liefst 97 weken in de albumlijst. Van het album worden meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is de plaat het best verkochte live-album ooit.

Opvallend is het eigen geluid dat Frampton toevoegt aan de hit ‘Show me the way’. Dit bereikt hij door een jappiotube te gebruiken, een plastic slangetje waarmee hij door zijn gitaar kan zingen en praten.

David Soul1977 – Acteur David Soul – bekend van zijn rol in de populaire politieserie Starsky and Hutch – staat in de VS op 1 met ‘Don’t give up on us’.

1982 – Dave Edmunds treedt op in Paradiso in Amsterdam. Hij speelt o.m. zijn hits ‘I Hear You Knocking’ en ‘Girls Talk’. De KRO maakt opnamen en zend deze later op Hilversum 3 uit.

1994 – De herdenkingsdienst voor de zanger van Nirvana, Kurt Cobain, wordt door meer dan 5000 mensen bijgewoond. Cobain is 5 dagen eerder overleden nadat hij zelfmoord pleegde.

2000 – Sony Music Entertaiment kondigt aan de eerste commercieel en legaal digitale downloads beschikbaar te gaan stellen voor mensen in de VS.

Rock Art Museum2014 – Voor het eerst in de bijna tienjarige geschiedenis van Museum RockArt, staat de Nederlandstalige popmuziek in de schijnwerpers. Aan de hand van tweehonderd singles uit de periode 1947-2011 wordt het verhaal van de Nederlandstalige popmuziek verteld.

Share Button
5Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.