Pop- en Radiohistorie

10Shares
Share Button

5 juni

Paul Whiteman & Orchestra1942 – In de Radio Recorders Studio in Los Angeles, vinden de eerste opnamen plaats voor platenlabel Capitol Records. Opgenomen wordt ‘The General Jumped at Dawn’, gespeeld door het Paul Whiteman New Yorker Hotel Orchestra. De plaat wordt een flop, maar Capitol zelf wordt een van de meest succesvolle platenlabels.

1954 – Billboard Magazine meldt dat de radiostations vanaf juli steeds meer 45-toeren i.p.v. 78-toeren platen krijgen van de platenmaatschappijen.

REM-eiland1964 – Op 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk, begint men met het in elkaar zetten van het REM-eiland. Vanaf dit platform zendt TV Noordzee vanaf 12 augustus tot 14 december commerciële tv-uitzendingen uit. Het is de voorloper van de TROS.

Doordat een noodwet wordt aangenomen, wordt het platform illegaal en moet men stoppen. Het eiland zelf bestaat nog: het is opgeknapt, staat in het IJ en dient als restaurant.

1968 – Robert Kennedy, de broer van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, wordt doodgeschoten in de keuken van een hotel. Het gebeurt als hij op weg is naar buiten, nadat hij een speech heeft gehouden.

Enkele artiesten schrijven erover, zoals David Crosby (‘Long time gone’) en de Rolling Stones (de zin: ‘Who killed the Kennedy’s?’ in ‘Sympathy for the devil’)

alice-cooper - kopie1977 – De boa-constrictor van zanger Alice Cooper wordt gebeten door een rat, die eigenlijk als ontbijt diende voor de slang. De slang overlijdt, waarna Cooper een heuse auditie houdt voor een nieuwe slang. Cooper gebruikt de slang tijdens optredens.

2001 – Het debuutalbum ‘Songs in a minor’ van Alicia Keys komt uit. In tegenstelling tot de titel, staat er maar 1 nummer op dat in a mineur is geschreven (‘Jane Doe’).

Het album wordt een groot succes. Wereldwijd worden er 11 miljoen exemplaren van verkocht en in veel landen – waaronder Nederland – komt het op nr. 1. In 2002 krijgt Keys een Grammy Award voor het album.

Sonneveld Het dorp - kopie2006 – Op deze dag sterft Friso Wiegersma. Wiegersma is meer dan 30 jaar de levenspartner van Wim Sonneveld. Voor Sonneveld maakt hij een bewerking van het chanson ‘La montagne’, dat de titel ‘Het dorp’ meekrijgt. Het wordt een van de meest succesvolle Nederlandstalige liedjes.

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.