Pop- en Radiohistorie

13Shares
Share Button

12 juni

chick-webb-band-ella-fitzgerald-savoy-ballroom-nyc-19351935 – De 18-jarige Ella Fitzgerald neemt voor Brunswick Records (onderdeel van Decca) haar eerste single op. Het is een 78-toerenplaat met op de A-kant ‘I’ll chase the blues away’ en op de B-kant ‘Love and Kisses’. Fitzgerald neemt de single op met Chick Webb en zijn band.

Webb neemt Fitzgerald op in zijn band nadat ze in het najaar van 1934 in het Apollo Theatre in Harlem New York, een amateurwedstrijd wint. Een jaar eerder is ze nog dakloos.

Ella Fitzgerald wordt beschouwd als één van de grootste jazzvocalisten en ‘The first lady of song’ genoemd. Fitzgerald had een bereik van maar liefst 4 octaven.

rock around the clock1954 – ‘Rock around the clock’ van Bill Haley & The Comets komt uit in de VS. Dat is al eens eerder gedaan door anderen, maar als de componisten Bill Haley ontmoeten, stelt hij voor het eens op een andere manier te zingen.

Het nummer wordt opgenomen als B-kant van de single ‘Thirteen women’ en haalt een bescheiden notering in de Billboard Hot 100. Dankzij de film ‘Blackboard jungle’, waarin Haley het nummer zingt, wordt het in 1955 alsnog een hit. Wat heet, het komt op nummer 1 en zorgt er mede voor dat Rock & Roll een rage wordt in de rest van de westerse wereld.

In 1956 verschijnt ‘Rock around the clock’ als film op het witte doek. De film zet in veel bioscopen aan tot spontane danspartijen. Ook breken er in en rond bioscopen ongeregeldheden uit en om die reden wordt de film in sommige steden verboden.

Fame and Price Rosetta1971 – Het duo Georgie Fame & Alan Price bereikt de eerste plaats van de Top 40 met hun single ‘Rosetta’. Price (voormalig zanger van de succesvolle Britse groep The Animals) blijft daarna platen uitbrengen, optreden en componeren. Ook probeert hij tweemaal een reünie met The Animals te regelen.

The+Supremes1977 – De legendarische groep The Supremes, geeft haar laatste concert in het Drury Lane Theatre in Londen. Dit wordt rechtstreeks uitgezonden door BBC Radio 2.

Het trio scoort 12 nummer 1 hits in de VS en in 2000 is er een reünietournee, met Diana Ross, Scherrie Payne en Lynda Laurence.

LippsIncFunkytown7InchSingleCover1980 – Op nr. 1 in de Top 40 staat ‘Funkytown’ van Lipps Inc. De single heeft een record door in 28 landen op 1 te staan. Dat record wordt in 2005 gebroken door Madonna, die in 41 landen op 1 komt met ‘Hung up’.

1993De Nederlandse formatie 2 Unlimited komt op plaats 1 in de Engelse albumlijst met hun album ‘No limits’. Dit komt mede door het nummer ‘Tribal dance’, dat ook in Nederland een succes is: het staat 11 weken in de Top 40 en bereikt nr. 2.

Ilse de Lange - The great escape2006 – Op Radio 2 gaat het album ‘The great escape’ van Ilse de Lange in première. Twaalf dagen later komt het album op de eerste plaats van de Mega Album Top 100 binnen, waar het 7 weken blijft staan.

2011 – De single ‘The A team’ van Ed Sheeran komt uit. Het wordt uitgebracht als eerste single van het debuutalbum ‘+’. Ze ligt niet in de platenwinkel, maar is alleen te verkrijgen via download.

Ed Sheeran The A TEamHet betekent de doorbraak van Sheeran. Toch duurt het nog tot 1 oktober voordat het nummer binnenkomt in de Single Top 100, waar het uiteindelijk de 2e plaats bereikt. Een week later staat ‘The A team’ ook in de Top 40, waar het tot plaats 5 komt.

‘The A team’ wordt het meest gedraaide nummer van 2012 op alle Nederlandse radiostations. In 2013 wordt het bij de Grammy Awards genomineerd voor Song of the year.

Share Button
13Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.