Pop- en radiohistorie

16Shares
Share Button

12 augustus

The Doors - Light my fire1967 – Nieuw in de Top 40 op 38 is Light my fire van The Doors. Enkele weken eerder is het in de VS op de eerste plaats gekomen. Dat gebeurt later ook in Nederland.

Het verhaal gaat dat voorafgaand aan een televisieoptreden, de dan beroemde presentator Ed Sullivan aan zanger Jim Morrison vraagt om de regel Girl, we couldn’t get much higher te vervangen door Girl, we couldn’t get much better. Dit om de associatie met drugs te vermijden. Tevergeefs, want Morrison zingt het op zijn eigen wijze.

Norderney 19751975 – Het zendschip van Radio Veronica, De Norderney, wordt de Entrepothaven van Amsterdam binnengesleept. Het schip ligt al vanaf 1 september 1974 doelloos op de Noordzee te dobberen, nadat Veronica op 31 augustus 1974 heeft moeten stoppen.

Het schip wordt onmiddellijk door de overijverige Radio Controle Dienst in beslag genomen. Pas wanneer de zenders uit het zendschip zijn verwijderd, wordt het beslag opgeheven.

Na enige omzwervingen komt het schip uiteindelijk weer terecht in Amsterdam, waar het nu ligt en allerlei festiviteiten worden gehouden.

Ike and Tina Turner - Nutbush city limits1978 – Nieuw op 29 in de Top 40 is Nutbush city limits van Ike & Tina Turner. Nadat het vier jaar eerder in de Tipparade is blijven steken, wordt het nu wel een hit en bereikt het de 12e plaats.

In 2013 maken gitarist Joe Bonamassa en zangeres Beth Hart een uitstekende cover het nummer. Het staat op het album Seesaw.

 

Dire Straits - Money Brothers1989 – Het nummer Money for nothing van The Dire Straits, komt op 32 in de Top 40 binnen. De zogenoemde dubbele A-kant is Brothers in arms, de titelsong van het gelijknamige album.

Money for nothing is in 1985 al verschenen, maar het haalt dan de Top 40 niet. In de VS is het succes groter en staat het 3 weken op 1. De heruitgave doet het beter: het nummer bereikt plaats 27 en staat 4 weken in de lijst.

Rowwen Heze - Zondag in het zuiden1995 – Op een bescheiden 39e plaats in de Top 40, komt binnen Zondag in ’t zuiden van Rowwen Hèze. De Noord-Limburgse formatie scoort er een klein hitje mee, dat niet verder komt dan 38 en 3 weken in de lijst staat.

Succesvoller is het gelijknamige album. Dat staat maar liefst 78 weken in de Album Top 100 en bereikt als hoogste de 8e plaats.

Lily-Allen-Smile-Single-Cover2006 – De debuutsingle van Lily Allen, Smile, stijgt van 20 naar 16 in de Top 40. De daarop volgende weken stijgt ze naar plaats 10 en staat ze er 9 weken mee in de lijst.

Na dit succes, volgen nog een enkele hits, zoals Fuck you en Not fair (beiden 2009). Hierna wil het in Nederland niet meer zo lukken. Zoals de titel van de laatste single (2013) zegt, is het kennelijk Hard out there.


5 augustus

patricia-je-bent-niet-hip1967 – Op 37 in de Top 40 komt binnen Je bent niet hip, gezongen door Patricia Paay. Het is een vertaling van Ein neues spiel ein neues gluck, dat eerder in de West-Duitse hitparade heeft gestaan.

De dan nog maar 17 jarige Paay, die dan alleen ‘Patricia’ wordt genoemd, haalt met de single de 12e plaats en staat er 12 weken mee in de Top 40.

Naar verluidt zou Paay tot op de dag van vandaag een enorme hekel hebben aan het lied. Ondanks dat, zorgde het wel voor een succesvol debuut.

La Bionda One for you1978 – Een typische zomerhit die op de 22e plaats binnenkomt in de Top 40, is de discoplaat One for me, one for you van La Bionda. Het nummer staat 9 weken in de lijst en bereikt de 6e plaats.

Het internationale succes voor La Biando wordt niet groter. Wel doet het duo nog van zich spreken als ze in 1983 meewerken aan de succesvolle nummers Vamos a la playa en No tengo dinero, van het eveneens Italiaanse duo Righeira.

Tambourine High under the moon1989 – De zo’n 2 jaar eerder opgerichte groep Tambourine, komt met hun single High under the moon, op 24 binnen in de Top 40. Het nummer bereikt als hoogste de 21e plaats.

Het is opvallend dat de single een redelijk succes heeft, omdat ze klinkt alsof het rechtstreeks uit de jaren ’60 komt. Kennelijk zijn er toch nog veel mensen die dat op prijs stellen.

Take_that_never_forget1995Never Forget van boyband Take That, komt binnen op 27 in de Top 40.

Het lied is geschreven door bandlid Gary Barlow. In het begin van het nummer wordt gebruik gemaakt van zang van Verdi’s Requiem dat wordt gezongen door de Henllan Boys Choir, onder leiding van Alistair Stubbs.

In Engeland staat het nummer 3 weken op 1. In Nederland komt het tot de 7e plaats.

collage Boten Anna2006 – Hoogste binnenkomer op 16 in de Top 40 is Boten Anna van de Zweed die zich Basshunter noemt. Met deze single wordt Jonas Erik Altberg, zoals hij echt heet, bekend in Scandinavië en Nederland.

In verschillende landen wordt het woord ‘bot’ verkeerd begrepen en wordt gedacht dat het over een boot gaat. Dat wordt nog eens versterkt als Basshunter in de bijbehorende videoclip gebruik maakt van een waterfiets.

In Nederland maken De Gebroeders Ko van deze verkeerd begrepen opvatting gebruik. Zij maken een parodie over een boot, Anna. Deze versie wordt ook een hit en haalt de 6e plaats in de Top 40.


29 juli

Radio Noordzee 1964 Cartoon1964 – De officiële uitzendingen van Radio Noordzee beginnen. Men zendt uit vanaf het REM-eiland, dat voor de kust van Katwijk aan Zee staat. Twee weken later volgt de eerste televisie-uitzending van TV Noordzee.

De uitzendingen duren uiteindelijk niet lang. Dit omdat het parlement in december de zgn. anti-REM-wet aanneemt en daarna de marine en de rijkspolitie de zenders uit de lucht halen.

bolland_bolland-wait_for_the_sun1972Wait for the sun van het Nederlandse duo Bolland & Bolland, komt op 29 binnen in de Top 40. Het is door de beide broers geschreven en bereikt als hoogste de 11e plaats.

De gebroeders Bolland worden aanvankelijk gezien als navolgers van Simon & Garfunkel. Ze gaan zich echter meer en meer toeleggen op het schrijven en produceren. Later hebben ze daar veel succes mee, bijvoorbeeld met het door Falco uitgevoerde Rock me Amadeus, dat in 1986 hoog in de nationale en internationale hitlijsten eindigt.

soul-ii-soul-back-to-life-however-do-you-want-me1989 – De nieuwe nummer 1 in de Top 40 is Back to life van Soul II Soul. Het wordt de grootste hit van de groep, die een jaar eerder is opgericht.

Na het succes van Back to life, verlaat zangeres Caron Wheeler de groep. Zij keert terug in 1995, wat overigens niet leidt tot nieuw succes.

guus-meeuwis_vagant-het-is-een-nacht_levensecht1995 – De debuutsingle van rechtenstudent Guus Meeuwis en zijn vrienden uit de kroeg Vagant, komt binnen op 23 in de Top 40. Het is het nummer Het is een nacht … (levensecht), dat door Guus een jaar eerder is geschreven.

Meeuwis studeert in Tilburg, waar hij regelmatig zingt in studentenkroegen. Met een paar vaste gasten, waaronder zijn broer Mark, richt hij de groep op. Tijdens het Studenten Songfestival in Leiden, winnen ze de eerste prijs.

De single is binnen zeer korte tijd uitverkocht en komt 6 weken op nummer 1 van de Top 40 te staan. Het wordt zelfs het meest succesvolle nummer van 1995.

hilversum-iii2005 – Ter afsluiting van de feestelijkheden rond het 40-jarig bestaan van 3FM, wordt bekend gemaakt dat U2 de 3FM artiest aller tijden is. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij de Ierse groep 13,1% van de stemmen haalt.

U2wordt gevolgd door The Beatles (6,2%), Queen (4,5%), Anouk (ook 4,5%) en Coldplay (4%).

Het 40-jarig bestaan van 3FM wordt een week lang gevierd. Het station is op 11 oktober 1965 begonnen als Hilversum 3. Het eerste nummer dat wordt gedraaid is Die goldene trompete van Horst Fischer.


8 juli

Scott McKenzie - Sanfrancisco1967San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) van Scott McKenzie, komt op 38 binnen in de Top 40. Het nummer is geschreven door John Phillips van The Mama’s & The Pappa’s.

Het wordt zo’n beetje het lijflied van de Flower-power-generatie. Daarnaast is het ook van speciale betekenis voor militairen die per boot in de haven van San Francisco terugkeren uit de oorlog in Vietnam.

Ondanks de ‘lage’ binnenkomst, staat het nummer vanaf 12 augustus 6 weken op de 1e plaats. Na dit succes wordt van McKenzie, in Nederland althans, weinig meer vernomen.

gerry-rafferty-city-to-city1978 – Het album City to city van Gerry Rafferty, komt op de 1e plaats van de Billboard albumlijst te staan. Rafferty verdringt daarmee de soundtrack van Saturday night fever, dat daar al bijna 6 maanden stond.

De titel van het album duidt op het heen en weer reizen tussen Londen en de omgeving van Glasgow, de woonplaats van Rafferty. Twee tracks worden grote hits: het zijn de als single uitgegeven City to city en Baker Street.

ATV omroepen1986 – In het regeerakkoord van het 2e kabinet-Lubbers, is een nieuwe bepaling opgenomen die de weg vrijmaakt voor tenminste 3 zogenoemde A-omroepen, om commercieel te gaan. De AVRO, de TROS en Veronica in combinatie met Elsevier, Perscominatie, Telegraaf en VNU, verkennen de mogelijkheden daartoe.

Uiteindelijk lopen de gesprekken op niets uit. De eisen van de omroepen zijn te groot en daardoor niet haalbaar. In het voorjaar van 1989 leggen de ATV-omroepen daarom het hoofd in de schoot.

De_Dijk_Nergens_Goed_Voor1989 – Hoogste binnenkomer op 25 in de Top 40, is Nergens goed voor van De Dijk. Het staat op het album Niemand in de stad, dat in het najaar van 1988 is uitgekomen.

Nergens goed voor wordt de eerste single die in de top 10 terecht komt. Dit succes wordt later alleen overtroffen door Als ze er niet is.

elton-billy-joel-face-philadelphia1994 – In Philadelphia beginnen Elton John en Billy Joel aan hun eerste zogenoemde Face to Face tournee door Amerika. Naast solowerk zingen zij samen hits als Don’t Let The Sun Go Down On Me, New York State Of Mind en Piano Man. In totaal geven de heren 14 concerten.

poster20062006 – Op het strand bij de Brouwersdam in Renesse, Zeeland wordt het eerste Concert At Sea gehouden. Het is een initiatief van de Zeeuwse band Blof, die wil aantonen dat een dergelijk concert ook in Zeeland kan plaatsvinden.

In het voorprogramma staan Eliades Ochoa van de Buena Social Viesta Club, Ilse de Lange, Racoon en Novastar.

Zo’n 60.000 bezoekers zorgen ervoor dat Concert At Sea het grootste betaalde evenement ooit in Zeeland is.


1 juli

Traffic - Paper Sun1967 – Nieuw in de Top 40 is Paper sun, de 1e single van de groep Traffic. Mede-oprichter is Steve Winwood, die enkele maanden eerder The Spencer Davis Group heeft verlaten.

Traffic is geen lang leven beschoren. Eind ’68 wordt zij opgeheven en vormt Winwood de nieuwe groep Blind Faith met o.a. Eric Clapton.

The Surfers - Windsurfin1978Windsurfin’ van The Surfers, staat nieuw in de Top 40. Het Haagse trio The Internationals, verzorgt de achtergrondzang.

Het nummer is een productie van Jaap Eggermont, voormalig drummer van Golden Earring. Achter de schermen krijgt hij veel succes. Zo scoort hij een hit met Spooky’s Day Off van The Swinging Soul Machine en verwerft hij wereldfaam met Stars on 45.

De single van The Surfers bereikt intussen de 2e plaats in de Top 40.

Gloria Estefan - Dont wanna lose you1989 – De nieuwe Alarmschijf is Don’t wanna lose you van Gloria Estefan. Het is haar eigen compositie.

In de VS komt de single op 1. In Nederland bereikt het de 5e plaats.

Later wordt Estefan met het nummer genomineerd voor een Grammy in de categorie ‘Beste vrouwelijke zang’. De Grammy gaat echter naar Bonnie Raitt, met het nummer Nick of time.

Jody Bernal - Que si que no2000Jody Bernal weet het nummer Que si que no de Top 40 in te zingen. Het heet oorspronkelijk Nunca Te Decides en is geschreven door Ramon Garriga, Tote Puerta en Frank Madero, die er in 1997 een grote hit mee hebben in de Latijns-Amerikaanse landen.

In juli komt Que si que no voor de 1e keer op de 1e plaats terecht, waar het 5 weken staat. In oktober komt het voor de 2e keer op 1, voor 2 weken.

Al met al wordt Que si de best verkochte single van 2000.

James Brown2006The Godfather Of Soul, oftewel James Brown, geeft een concert in Ahoy. Een dag later doet hij ook Paradiso aan.

Later blijken het de laatste optredens van Brown in Nederland te zijn geweest. Op 1e kerstdag van hetzelfde jaar, overlijdt de legende op 73-jarige leeftijd.


24 juni

nina-simone-i-loves-you-porgy1958Little girl blue, het debuutalbum van Nina Simone komt uit. Omdat Simone de rechten direct aan de platenmaatschappij verkoopt (voor 3.000 dollar), loopt ze later de royalty’s mis, die meer dan 1 miljoen dollar zijn.

Eén van de nummers op het album is I loves you Porgy, in 1934, gecomponeerd door George Gerhwin en zijn broer Ira, voor de beroemd geworden musical Porgy & Bess.

In 1959 wordt Porgy als single uitgebracht en bereikt het de 18e plaats in de Billboard Hot 100. Simone overtreft dit succes niet, alhoewel het door haar in 1965 gezongen Feeling good, wel zorgt voor een verkooprecord.

Procol Harum A whiter shade of pale21967/1972 – Wat zo’n 40 jaar later een van de meest gedraaide nummers van de afgelopen 70 jaar blijkt te zijn, blijft in de Top 40 op 1 staan. Het is A whiter shade of pale van Procol Harum, dat een week eerder op de 1e plaats is binnengekomen. Dezelfde dag in 1967 komt het nummer ook binnen in de Billboard Hot 100.

De schrijvers – Gary Brooker en Matthew Fisher – laten zich inspireren door o.a. 2 stukken van Johann Sebastian Bach en het nummer When a Man Loves a Woman van Percy Sledge. Een combinatie van pop en klassiek dus, waar bands als Ekseption en The Beatles (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band) in die dagen ook succes mee hebben.

Precies 5 jaar later – 24 juni 1972 – staat het nummer opnieuw in de Top 40, dan als zogenoemde maxi single. Opnieuw bereikt het de 1e plaats.

Radio Noordzee - Actie Geef ons een kans1973 – Acteur Piet Romer is in de weer voor het behoud van zeezender Radio Noordzee Internationaal. Voor een noodstudio interviewt hij allerlei mensen, waarna hij naar het zendschip gaat om ervoor te zorgen dat ze al een uur later te horen zijn.

De actie maakt deel uit van een poging om Noordzee te behouden. De regering is namelijk van plan de zeezenders het zwijgen op te leggen. Om de regering te bewegen Noordzee een kans te geven, worden allerlei acties bedacht. Naast interviews, wordt er ook een plaat uitgebracht (Geef ons een kans) en worden tienduizenden leden geworven.

De acties mogen niet baten. Net als Veronica moet ook Noordzee stoppen met het uitzenden, op 31 augustus 1974.

Sheena-Easton1981 – In Londen beleeft de 12e James Bondfilm For your eyes only, z’n wereldpremière. De gelijknamige titelsong is van de Schotse Sheena Easton.

Net als de film, is  ook  de single succesvol. Vanaf 12 september staat het 2 weken bovenaan in de Top 40.

Clouseau_Passie1995 – Dat de aanvankelijke plaats van binnenkomst in de Top 40 lang niet altijd iets zegt over de uiteindelijke notering, blijkt wel bij het nummer Passie van Clouseau. Het komt op 32 binnen, maar stijgt later naar de 1e plaats. Daarmee wordt het de grootste hit van de groep.

In de Top 2000 is Passie echter de op één na succesvolste single. De andere hit van de Belgische formatie (Daar gaat ze), doet het daar beter.

Mas que nada2006 – Alarmschijf is Mas que nada in de uitvoering van Sérgio Mendes en de Black Eyed Peas. Ze is 40 jaar eerder ook al uitgebracht en zorgt er dan voor dat het album Sergio Mendes and Brasil ’66  zeer goed wordt verkocht.

Dat Mas que nada opnieuw een hit is, komt nadat Mendes voor het album Timeless, zijn oude nummers in een nieuw jasje steekt. Het wordt vooral populair omdat het in veel reclames wordt gebruikt rondom het Wereldkampioenschap voetbal 2006.

In de Top 40 bereikt deze mix van samba en hip-hop uiteindelijk de bovenste plaats.

Physical - Olivia Newton-John2012 – Was de hierboven getoonde video al behoorlijk sexy, Billboard bestempelt de hit Physical van Olivia Newton John uit 1981, als de ‘meest sexy song aller tijden’.

Aanvankelijk willen de schrijvers dat Rod Stewart het opneemt, maar dat gaat dus niet door. Niet sneu voor Stewart, want in de lijst van meest sexy songs komt ook hij voor met Da ya think I’m sexy. Komt alles toch nog goed.


 

17 juni

perry-como-magic-moments-rca-italië1943 – Nadat hij heeft besloten zijn muzikale carrière vaarwel te zeggen, tekent Perry Como tóch een platencontract. Hij doet dit bij RCA Victor, waar hij bijna 50 jaar blijft.

Como begint met zingen in 1933. Als in 1942 zijn band ermee ophoudt en hij weinig succes heeft, besluit Como terug te keren naar zijn kapperswinkel. Echter, op het laatste moment weet men hem over te halen voor de NBC Supper Club op te treden, waar hij veel succes mee oogst.

De echte doorbraak komt in 1945. En nog later wordt hij de eerste artiest die van 10 platen elk, meer dan een miljoen verkoopt.

In Nederland is Como waarschijnlijk het meest bekend van het door Burt Bacharach geschreven nummer Magic moments, dat TNT Post in 2010 gebruikt in een kerstcommercial.

Record Mirror First Issue 1954 bewerkt1954 – In Engeland ligt het eerste nummer van muziekblad Record Mirror in de winkels. Het blad doet het goed, o.m. omdat het vaak de eerste is die over bepaalde ontwikkelingen schrijft. Zo publiceren ze bijvoorbeeld in 1962 als eerste een landelijk te lezen artikel over The Beatles.

Het blad blijft bestaan tot 1991. Daarna koopt in 2010 ene Giovanni di Stefano de naam Record Mirror en begint er in 2011 een website mee waarop de laatste roddels en geruchten m.b.t. muziek zijn te vinden. De site gaat in 2013 echter offline, omdat Di Stefano de cel in moet wegens fraude.

The Beatles - Yesterday1965The Beatles leggen in de Abbey Road Studio’s in Londen de laatste hand aan Yesterday, dat jaren eerder al is geschreven door Paul McCartney.

McCartney vertelt later dat hij het nummer ’s nachts schreef en dat hij in eerste instantie bang was dat hij de melodie onbewust van een ander zou hebben gekopieerd. Dit bleek gelukkig niet zo te zijn

Yesterday wordt een groot succes. Volgens Guinness World Records is het lied het meest gecoverde nummer ooit (meer dan 1.600 x). In 2000 wordt het door zowel MTV als Rolling Stone Magazine, uitgeroepen tot beste popsong aller tijden.

Youre the one that I want1978 – Net als in veel andere landen, komt ook in Engeland You’re the one that I want, van Olivia Newton John en John Travolta, op nummer 1. Het nummer maakt deel uit van de dan razend populaire filmmusical Grease.

In Engeland en Nederland staat de single het langst bovenaan: maar liefst 9 weken. Iets minder lang, maar toch ook op 1, komt de opvolger: Hopelessly devoted to you van Olivia Newton John.

The Crowd - You'll never walk alone - 19851985 – In Engeland komt een remake van You’ll never walk alone (1963), op de eerste plaats. De single is opgenomen om geld in te zamelen voor slachtoffers en nabestaanden van de brand in het stadion van Bradford City, die tijdens een wedstrijd op zaterdag 11 mei uitbreekt en waarbij meer dan 50 mensen het leven laten.

De single wordt ingezongen door een gelegenheidsgroep die The Crowd wordt genoemd, met in de gelederen o.a. Gerry Marsden, Paul McCartney en Rolf Harris.

In Nederland komt het nummer niet verder dan een plaats in de Tipparade.

collage Ajax1995 – Binnen de Top 40 staan 2 nummers over voetbalclub Ajax. Het zijn Ajax is kampioen van Danny Lukassen en Ajax heeft de cup van Mokum.

De 2 nummers zijn populair omdat Ajax enkele weken eerder, de Europacup 1 heeft gewonnen. Toch is er wel een verschil qua populariteit, want Lukassen staat 13 weken in de Top 40 en Mokum slechts 2 weken.

Armin_van_Buuren-762003Armin van Buuren brengt zijn eerste soloalbum uit. Het heet 76, dat verwijst naar zijn geboortejaar.

Hoewel het een soloalbum is, staan er ook bijdragen van anderen op. Meewerkenden zijn o.a. Ferry Corsten en Krezip.

Van het album wordt in 2004 de single Burned with desire uitgebracht, dat de 11e plaats in de Top 40 bereikt. Het nummer Blue fear zorgt voor de doorbraak in Groot-Brittannië.

Webartikel 17 juni 20112011 – Een 18-jarige computerhacker wordt in Duitsland veroordeeld tot 18 maanden cel, nadat hij in 2009 en 2010 nummers van o.a. Lady Gaga, Justin Timberlake, Leona Lewis, Kesha en Mariah Carey heeft gestolen. De man, die zichzelf DJ Stolen noemt, heeft er zo’n slordige 15.000 euro mee verdiend.

De autoriteiten in Engeland en Duitsland gaan naar de hacker op zoek, als zij merken dat er steeds meer nog niet gepubliceerde nummers op internet worden aangeboden.

De hacker wordt naast een celstraf, ook veroordeeld tot het volgen van therapie om van zijn internet-verslaving af te komen.


10 juni

Stones_Its all over now1964The Rolling Stones nemen het nummer It’s all over now op. Het is geschreven door Bobby Womack en zijn schoonzus Shirley Womack en eerder uitgebracht door The Valentinos waar Bobby deel van uitmaakt. Deze eerste uitvoering komt niet verder dan de 94e plaats in de Billboard Hot 100.

Tijdens een tournee in juni, maakt de New-Yorkse dj Murray the K de Stones attent op het nummer. Die zijn enthousiast, in tegenstelling tot Bobby Womack. Later verandert dat als hij de royalty’s ontvangt nadat de Stones er o.a. in Nederland, een nummer-1-hit mee scoren.

The Buoys_Give up your guns1972Give up your guns van The Buoys komt als hoogste binnen op plaats 19 in de Top 40. Op de B-kant staat Timothy, de eerste Amerikaanse single van de groep.

Beide nummers zijn geschreven door Rupert Holmes, de man die in 1979 een wereldhit heeft met The piña colada song.

In Nederland staat de single 9 weken in de Top 40 en bereikt het de 5e plaats.

De_La_Soul_Me_Myself_And_I1989 – Op nummer 1 in de Top 40 blijft staan Me, myself and I van De La Soul. Dezelfde dag komt het op 1 in de Amerikaanse R&B/Hip-Hop lijst.

De nummer-1-positie is mede te danken aan de VPRO. Deze omroep zendt eerder een door hen gemaakte documentaire over de groep uit, die dan nog niet bekend is.

Het album waar het nummer op staat (3 Feet high and rising) wordt wel gezien als een van de meest innovatieve platen van de late jaren ’90: traditionele hip-hop wordt gecombineerd met humorvolle teksten, samples en jazz-elementen. Het inspireert veel andere artiesten.

SCREAM1995 – Hoogste binnenkomer op 15 in de Top 40, is Scream van broer Michael en zus Janet Jackson. Het nummer staat op het album HIStory: past, present and future, Book I, een verzamelalbum van Michael Jacksons grootste hits, met Scream als een van een aantal nieuwe nummers.

Het nummer gaat over de massale media aandacht die Michael en Janet krijgen en de moeilijke relatie met hun vader.

Scream wordt een grote hit in veel landen en de theme song van de film Free Willy. Toch komt het nummer later niet te staan op het verzamelalbum Michael Jackson: The ultimate collection.

Ray Charles2004Ray Charles overlijdt aan de gevolgen van een leverziekte. Hij is dan 73 jaar.

Ray Charles Robinson wordt geboren op 23 september 1930 en raakt op zesjarige leeftijd zijn gezichtsvermogen kwijt. Muziek lezen en spelen leert hij op een school voor blinden.

In 1949 vormt Charles, naar zijn grote voorbeeld Nat ‘King’ Cole, een eigen trio. In de loop der jaren ontwikkelt hij een eigen stijl, die sterk stoelt op gospels. Charles heeft er succes mee en scoort hits met nummers als I got A woman en Hallelujah I love her so. Nog later gaat hij meer gebruik maken van orkesten omdat de blues en rhythm-and-blues minder populair worden.

Uiteindelijk keert Charles muzikaal gezien weer terug naar zijn roots. Dit doet hij bijvoorbeeld tijdens een veelgeprezen optreden in 1997 op het North Sea Jazz festival.

Ray Charles geldt als een legendarische rhythm and blueszanger en wordt ook wel The Genius Of Soul genoemd. Hij sleept in totaal 12 Grammy’s in de wacht en geeft in de lente van 2003 zijn 10.000e concert. Vlak na zijn dood wordt er een film over Charles gemaakt (Ray), met Jamie Foxx in de hoofdrol.

                     

Rochelle X factor 20112011 – De 19-jarige zangeres Rochelle Perts is winnares van de finale van de X Factor. Ze wint van het trio Adlicious, met o.m. haar uitvoering van No Air, oorspronkelijk een nummer van Jordin Sparks.

In 2013 start Perts een samenwerking met de dj’s Yellow Claw en maakt het nummer Shotgun. Het leidt uiteindelijk tot een 10e plaats in de Top 40. Solo is Rochelle minder succesvol: zo komt het nummer Fools paradise niet verder dan plaats 23 in de Tipparade.


03 juni

The Kinks_Waterloo_Sunset1967 – In de Top 40 stijgt Waterloo sunset van The Kinks maar liefst 35 plaatsen, van 39 naar 4. In Nederland wordt deze 15e hitsingle van de groep uiteindelijk de 3e nummer 1 hit.

Het nummer gaat over iemand die 2 geliefden over een brug over de Thames ziet lopen bij Waterloo Station. Dat geeft aanleiding tot geruchten als zou het gaan over 2 acteurs, nl. Terence Stamp en Julie Christie. Later zegt de schrijver van de tekst Ray Davies, dat dit niet zo is en dat het gaat over zijn zus en haar vriend.

Waterloo sunset wordt één van de – zo niet de bekendste – hit van The Kinks. Tot nu toe staat ze ieder jaar genoteerd in de Top 2000.

barry-manilow-copacabana1978 – De NCRV doopt de Exclusiefschijf om tot de Favorietschijf. De eerste Favorietschijf is Copacabana van Barry Manilow. De single komt enkele weken later de Top 40 binnen en bereikt de 6e plaats. In Nederland is het nummer het grootste succes voor Manilow.

Rob Stenders1986 – De nieuwe presentator van De Verrukkelijke Vijftien, de Vara-hitlijst die sinds 1982 wordt uitgezonden, is dj Rob Stenders. Hij vervangt Jeroen Soer die naar de TROS is gegaan.

Stenders introduceert nieuwe namen: nieuwe binnenkomers worden Verse genoemd, de nummer 1 de Allerverrukkelijkste, de tips de Aangetipte 15 en de door de VARA-dj’s voorgedragen platen Egotips.

In oktober ’87 vertrekt ook Stenders: hij gaat werken bij Veronica om de plaats van Adam Curry in te nemen, die naar de VS vertrekt om voor MTV te werken. De hitlijst zelf wordt uitgezonden tot 10 oktober 1989.

george-michael-i-want-your-sex1987 – De Engelse BBC zet het nummer I want your sex van George Michael, op een lijst met platen die niet gedraaid mogen worden. Dit omdat het lied over lust zou gaan.

Michael zegt dat het nummer niet over lust, maar over liefde gaat. Het is alleen wel vreemd dat het bestelnummer van de plaats Lust 1 is.

Het in de ban doen van de single heeft geen negatieve gevolgen voor Michael. In de VS komt het op 2 en in Engeland op 3. In Nederland komt de ex-alarmschijf zelfs op 1 en staat het 12 weken in de Top 40.

Crowded_House_Farewell_to_the_World1996 – In Londen is het laatste optreden van Crowded House, de succesvolle band uit Nieuw-Zeeland. Frontman Neil Finn maakt dit bekend na afloop van het concert.

Eerder heeft drummer Paul Hester de groep al verlaten. Zo’n 9 jaar later – op 26 maart 2005 – pleegt hij op 46-jarige leeftijd zelfmoord.

Deep Purple - Smoke on the water_Dutch2007 – In het honkbalstadion van Kansas City, zijn maar liefst 1.683 gitaristen bijeen in een poging om met het gezamenlijk spelen van het beroemde intro van Smoke on the water van Deep Purple, een nieuw record te vestigen. Het oude record uit 1994 staat op 1.323 deelnemers.

Smoke on the water is in 1973 een grote hit. Het wordt geschreven n.a.v. een brand die uitbreekt tijdens een optreden van Frank Zappa & The Mothers of Invention op 3 december 1971 in het casino van Montreux. De titel wordt bedacht door bassist Roger Clover, die op een morgen wakker wordt en slaapdronken ‘Smoke On The Water’ tegen zijn lege slaapkamer zegt.

Het record wordt gebroken, maar blijft niet lang staan. Twintig dagen later verbreken meer dan 1.800 gitaristen het in Duitsland. Op 1 mei 2009 wordt het record weer gebroken: in Polen gaan dan 6.346 gitaristen los.


 

Share Button
16Shares