Pop- en radiohistorie

3Shares
Share Button

12 maart

1941

De omroepverenigingen worden door de Duitse bezetter opgeheven. Er voor in de plaats komt de ‘Rijks Radio Omroep, de Nederlandsche Omroep’

charlie-parker-ornithology1955

Jazzlegende Charlie Parker overlijdt na een overdosis drugs in combinatie met alcohol. Parker is geen wonderkind, maar schopt het ver omdat hij oefent als een bezetene. Parker wordt slechts 34 jaar.

1958

De pas dertienjarige Willeke Alberti debuteert in Zandvoort. Ze vervangt haar zieke vader. Precies een jaar later maakt Willeke haar tv-debuut in de Corry Brokkenshow van de AVRO.

dave-berry-little-things1965

De single ‘Little things’ van Dave Berry ligt in de winkel. Het is een cover van Bobby Goldsboro, die het nummer een paar maanden eerder ook op plaat zette. In Nederland heeft het nummer weinig succes (26e plaats). Wel is Berry in 1965 hét popidool in Nederland.

1974

De Engelse versie van ‘Waterloo’ van ABBA komt uit. Tijdens de voorrondes van het Eurovisiesongfestival zingt ABBA het nummer in het Zweeds. Tijdens de finale in het Engels.

1975

De George Baker Selection brengt ‘Paloma Blanca’ uit. Het is oorspronkelijk bedoeld als instrumentale B-kant en wordt door Hans Bouwens geschreven in een verloren ogenblik tijdens de opnames voor een LP. Uiteindelijk komt het in veel landen op nr. 1 te staan.

1977

Het nummer ‘Mandolin Rain’ van Bruce Hornsby & The Range, is vanaf deze dag een week lang de ‘Lieveling’ op Radio Mi Amigo.

De eerste single van de Amsterdamse popgroep The Nits verschijnt. ‘Yes or no’ brengt het niet verder dan de Tipparade.

prettymaidsDe Eagles brengen de single “Hotel California” uit. In Nederland wordt het een van de meest geliefde popnummers.

1983

‘Pa’ van Doe Maar komt de Top 40 binnen. Het nummer stijgt naar nr. 1 en staat daar 2 weken.

1988

‘Winter In America’ in de uitvoering van Rene Froger komt op nr. 29 binnen in de Nederlandse Top 40. De originele versie van Doug Ashdown, staat zo’n 10 jaar eerder in de Top 40.

Froger zingt het nummer op 21 Oktober 1987 op verzoek van Adam Curry in diens laatste uitzending van Countdown. De presentator vertrekt naar MTV in Amerika. Na de tv-uitzending is er veel vraag naar het lied en Froger zet het op plaat. ‘Winter In America’ bereikt op 16 April 1988 de 5e plaats in de Nederlandse Top 40.

Reel to real Move it1994

‘I Like to Move It’ van hiphop duo Reel 2 Real komt uit. Het staat 19 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan 4 weken op 1. Het nummer wordt later gebruikt in de animatiefilm Madagaskar.

2005

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards, krijgt de Zeeuwse formatie Racoon 3 prijzen: die van beste popartiest, beste nummer (Love You More) en voor het meest gedraaide nummer.

introducingjossstone2007

Het 3e studioalbum van Joss Stone – ‘Introducing Joss Stone’ – komt uit in Engeland. In de VS komt het album binnen op nr.2, de hoogste plaats in de U.S. Billboard 200 voor een Britse vrouwelijke artiest. In de eerste week worden er 124.000 exemplaren verkocht.

2012

De Nederlandse zanger Bertolf brengt ‘Mary’ uit. Het is de 1e single van zijn 3e album ‘Bertolf’. Bertolf vertelt later dat hij het nummer oorspronkelijk alleen privé wilde gebruiken omdat hij het te gênant vond om aan anderen te laten horen. In het nummer vraagt hij namelijk aan zijn overleden schoonmoeder – die hij nooit heeft gekend – om de hand van haar dochter.

2014

In België viert men 100 jaar radio. Aanleiding is de allereerste Belgische radio-uitzending op 28 maart 1914, vanuit het Paleis van Laken bij Brussel. Er waren toen 26 luisteraars.

Ter gelegenheid van 100 jaar radio zendt Radio 1 België, 13 weken lang op zondagmiddag (13-14 uur) een speciaal programma uit.

Share Button
3Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.