Pop- en radiohistorie

2Shares
Share Button

13 maart

1923

In advertenties worden radio’s aangeprezen die een ingebouwde speaker hebben. Een koptelefoon wordt daarmee overbodig. Gezegd wordt dat dit als voordeel heeft dat men voortaan is verlost van zo’n zwaar ding op het hoofd en dat het haar nu niet meer in de war raakt. Ook wordt erbij gezegd dat de nieuwe radio’s volkomen veilig zijn.

Neil_Sedaka_Oh_Carol_&_One-Way_Ticket1939

Geboortedag van Neil Sedaka. Bekende hits van Neil zijn o.a. ‘Oh Carol’ en ‘Breaking up is hard to do’.

1958

In de VS worden door de Recording Industry Association of America (RIAA), prijzen voor verkooprecords geïntroduceerd. De Beatles zijn recordhouder met 76 platinum prijzen.

1960

Geboortedag van Adam Clayton, basgitarist van U2.

1965

Eric Clapton stapt uit de groep de Yarbirds omdat de andere leden een meer commerciële weg willen inslaan.

tom-collins-227-19671967

Radio 227 zendt voor het eerst muziek uit de top 40 uit. Het zendschip, de MV Laissez Faire, is net terug op z’n vertrouwde ankerplaats nadat het in de weken ervoor in de haven van Zaandam is hersteld na stormschade. Het station is echter geen lang leven beschoren. Op 23 juli gaat het alweer uit de lucht vanwege financiële problemen. Dit wordt wel de grootste financiële strop uit de zeezendergeschiedenis genoemd.

pink floyd Dark Side of the Moon_dark_side1973

Het album ‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd komt uit. Het album wordt een van de best verkochte albums ooit en staat maar liefst 14 jaar lang (741 weken!) in de Amerikaanse hitlijsten.

1975

Geboortedag van cabaretière, presentatrice en schrijfster Claudia de Breij.

Laser 5581984

In Engeland worden twee, 30 meter hoge masten door justitie in beslag genomen. Ze zijn bestemd voor de MV Communicator, het zendschip van Laser 558. Men heeft echter niet doorgehad dat justitie alles nauwlettend in de gaten heeft gehouden.

1991

Cor Witschge, de acteur die jarenlang Pipo de clown speelde, overlijdt.

2004

Tijdens de voorverkoop van kaartjes voor een concert van Bløf, blijkt dat de afbeelding van Chris Gotte op de kaartjes staat. Drie jaar eerder is de voormalig drummer bij een motorongeluk om het leven gekomen. Bløf eist dat er nieuwe kaartjes komen. Een woordvoerder van de Maas en Waalhal, waar het concert zal plaatsvinden, spreekt van een pijnlijke fout.

amy-winehouse-back-to-blac2007

Het album ‘Back to Black’ van Amy Winehouse komt uit in de VS. Dit 2e album van Winehouse, met als leadsingle ‘Rehab’, maakt haar wereldberoemd. Aan beide zijden van de oceaan komt het in de top 10. Winehouse is ook zelf erg tevreden over het album. Ze zegt: “If someone else had made this record, I’d be fucking jealous”.

Ad Bouman 20102010

Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Nederlandse Top 40 en het 50-jarig bestaan van Veronica, vindt een rechtstreekse uitzending plaats vanuit Museum Rock Art, in Hoek van Holland. In het museum is met originele onderdelen uit het vroegere zendschip Norderney, de oude studio nagebouwd. Presentatoren zijn o.a. Eric de Zwart en Ad Bouman.

Share Button
2Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.