Pop- en radiohistorie

10Shares
Share Button

19 maart

Bob Dylan Debut album1962 – CBS brengt het debuutalbum uit van Bob Dylan. De opnamekosten bedragen slechts 400 dollar. Van het titelloze album worden ongeveer 5.000 stuks verkocht en het doet qua hitlijsten dan ook niets.

Niet lang daarna komt voor Dylan het grote succes. Peter, Paul & Mary scoren een grote hit met het door Dylan in 10 minuten geschreven ‘Blowin’ in the wind’, dat tot nr. 2 stijgt in de Billboard hitlijst. Het zorgt er mede voor dat ook andere artiesten liedjes van Dylan gaan vertolken.

Bed-In_for_Peace,_Amsterdam_1969_-_John_Lennon_&_Yoko_Ono1969 – John Lennon trouwt met Yoko Ono. Tijdens hun huwelijksreis een week later, blijven Lennon en Ono een week lang in bed in het Amsterdamse Hilton hotel. De twee vragen hiermee aandacht voor de wereldvrede en protesteren tegen de oorlog in Vietnam. De aandacht krijgen ze: de beelden gaan de hele wereld over.

1978 – Billy Joël staat in Engeland voor het eerst op de planken.

 

Papers7020811980 – Het zendschip de MV Mi Amigo slaat tijdens een zware storm van zijn ankers en raakt lek. Om 1 uur ’s nachts – inmiddels is het 20 maart – sluiten de Radio Caroline dj’s Stevie Gordon en Tom Anderson de zender. Nederlander Ton Lathouwers – later directeur bij Sky Radio – wordt als laatste gered. Het schip loopt daarna vast op een zandbank en zinkt. Een gedeelte van het schip blijft boven het water uitsteken.

1981 – De J. Geils Band staat in Amerika op nr.1met de hit ‘Centerfold’. Het lied – dat gaat over een jongen die ontdekt dat zijn middelbare-school-liefde op de middenpagina staat van een mannenblad – komt in Nederland tot plaats 4 in de top 40. In 2002 wordt het nummer gebruikt als basis voor het partylied ‘Biertje???’

boz-scaggs1988 – De eerste LP van de serie ‘Dance Classics’ komt in de Nederlandse LP Top 75 binnen op 63. Het album stijgt uiteindelijk naar de 6e plaats. De nummers die erop staan zijn o.a. ‘A Real Mother For Ya’ van Johnny Guitar Watson, Lowdown van Boz Scaggs en Strawberry Letter #23 van The Brothers Johnson.

Het concept van de dansplaten slaat zo aan dat er al snel een vervolg komt. In de serie Dance Classics worden er 16 gemaakt. Daarnaast verschijnen er ook reeksen van The Ballads, The Remixes en Italo Dance Classic.

1991 – Chris Isaak treedt op in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. Hij zingt o.a. zijn hits ‘Wicked game’ en ‘Blue hotel’. De KRO maakt opnamen, die later op Radio 3 worden uitgezonden.

1999 – De Vengaboys brengen de latere hit ‘We’re going to Ibiza’ uit. De single staat 24 weken in de Top 40, waarvan 3 op nr.1. In Engeland is het de 2e nr. 1 hit voor de Vengaboys. Het nummer wordt uiteindelijk het op één na best verkochte single van het jaar.

Shakira-HipsDon'tLie2006 – Shakira is de eerste artiest die haar single alleen als digitale download uitbrengt. Het nummer ‘Hips don’t lie’ is in eerste instantie alleen beschikbaar voor degenen die een telefoonabonnement hebben bij maatschappij Verizon.

2008 – Van Wolter Kroes komt het voetballied ‘Viva Hollandia’ uit. Het is bedoeld voor het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. Het lied is een Nederlandse versie van het Keulse ‘Viva Colonia’ en komt op nr. 1 in de Top 40. Voor Kroes is dat voor het eerst.

2010 – Van de pas 16-jarige Canadees Justin Bieber, komt het debuutalbum ‘My world 2.0.’ uit.

Share Button
10Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.