Pop- en radiohistorie

3Shares
Share Button

20 maart

Your hit parade1935 – Het eerste radioprogramma met een hitlijst wordt uitgezonden. Het Amerikaanse programma heet ‘Your Hit Parade’ en wordt gesponsord door sigarettenmerk Lucky Strike. Het programma loopt tot 1955. Vanaf 1950 tot 1959 is het ook op tv te zien. Iedere zaterdagavond worden de meest populaire en best verkochte nummers gedraaid. In het begin zijn dat er 15.

1955 – Ray Charles komt op nr. 2 van de Amerikaanse R&B hitlijst met de single ‘I got a woman’. Bijzonder is dat dit het eerste nummer is dat wordt aangeduid met soul, een mix van rhythm & blues en gospel.

1986 – De Bangles staan in Engeland op nr. 2 met ‘Manic Monday’. Het nummer is geschreven door Prince onder het pseudoniem Christopher. In de VS staat het nummer ook op 2. Daar wordt het van de hoogste plaats gehouden door ‘Kiss’ van … Prince.

Queen HeavenForEveryone1988 – ‘Heaven for everyone’ komt uit. Het is geschreven door de drummer van Queen, Roger Taylor. Hoewel het nummer een hit wordt voor Queen, verschijnt het lied eerst op het album ‘Shove it’ van Roger Taylors band The Cross. Taylor vraagt aan de voorman van Queen, Freddy Mercury, om de achtergrondvocalen te zingen. Ook wordt een versie opgenomen waarbij Mercury wél de leadvocalen zingt.

Na het overlijden van Mercury wordt het lied voor het album ‘Made in heaven’, opnieuw opgenomen. De stem van Mercury wordt gemixt met nieuwe achtergrondzang en muziek. In 1995 wordt het gekozen als Alarmschijf en staat het 7 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan 2 weken op 3.

Clapton Tears in heaven1991 – De vierjarige zoon van Eric Clapton overlijdt nadat hij uit het raam valt van het appartement van zijn moeder op de 53ste verdieping. Clapton verwerkt zijn verdriet, onder meer door het schrijven van het nummer ‘Tears in heaven’, dat vanaf 7 maart 1992 8 weken in de Top 40 staat.

1995 – Voor het eerst in meer dan 30 jaar komt er een single uit van de Beatles. Het is ‘Baby it’s you’, waarbij John Lennon de zang voor z’n rekening neemt.

Kleutertje luister2004 – Lily Petersen overlijdt. Ze heeft maar liefst 39 jaar lang haar stem gegeven aan het radioprogramma ‘Kleutertje luister’.

Share Button
3Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.