Pop- en radiohistorie

12Shares
Share Button

27 maart

Guglielmo_Marconi1899 – Uitvinder Marconi demonstreert voor het eerst een internationale radioverbinding. In dit geval tussen Engeland en Frankrijk.

1958 – CBS maakt bekend dat het mogelijk is een LP in stereo op te nemen. Het zorgt voor een rijker en voller geluid. Al snel wordt stereo de nieuwe standaard.

1964 – Het schip van Radio Caroline gaat voor de Engelse kust voor anker. Vijf minuten voor middernacht wordt via de middengolf begonnen met testuitzendingen. De eerste plaat die wordt gedraaid is ‘Around midnight’ van Jimmy McCriff. De dag erop (1e paasdag, 28 maart) beginnen de officiële uitzendingen. De eerste plaat is dan ‘Not Fade Away van The Rolling Stones*. Na ruim een week ontvangt Caroline meer dan 20.000 brieven van luisteraars.

Police_MArsan_771977 – The Police sluit z’n eerste Nederlandse tournee af in Maasbree. Sting, Stewart Copeland en Henry Padovani zijn voor de eerste keer in Nederland voor een korte tour. Ze staan in het voorprogramma van Wayne County & The Electric Chairs.

1981 –Dire Straits brengt de single ‘Skateaway’ uit. Het nummer gaat over een vrouw die tijdens het rolschaatsen naar muziek luistert, waarbij de muziek uit de toen net uitgebrachte walkman komt.

U2 Where the streets1987 – U2 treedt onverwacht op in Los Angeles. Ze brengen o.a. ‘Where the streets have no name’ en staan daarbij op het dak van een drankwinkel. De lokale radiostations krijgen al snel lucht van het optreden. Het leidt ertoe dat duizenden wild enthousiaste mensen erop afkomen. Nadat U2 een aantal nummers heeft gespeeld, besluit de politie het optreden te stoppen omdat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Het hele gebeuren wordt op film vastgelegd.

2011 – De eerste single van Dotan, getiteld ‘This town’ wordt uitgeroepen tot 3FM Megahit. Anderhalf jaar eerder stuurt Dotan een e-mail naar de producers van Adèle, Coldplay en James Morrison met de vraag of ze hem willen helpen met zijn carrière. Verrassend is dat hij die hulp krijgt. Een platencontract bij EMI levert uiteindelijk het album ‘Dream Parade’ op, waar de eerste single op staat. Veel succes heeft de single overigens niet. Het nummer staat slechts 4 weken in de Top 40 en komt tot plaats 29.

*Met dank aan Ton van Draanen en Ralph Kleinpenning voor hun informatie

Share Button
12Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.