Pop- en radiohistorie

16Shares
Share Button

26 maart

1964 – Het zendschip van Radio Caroline verlaat de haven van het Ierse Greenore. Directeur Ronan O’Rahilly beweert dat het naar Spanje vaart. Het schip, dat is genoemd naar de dochter van de voormalig president van de VS, John F. Kennedy (hij is van Ierse afkomst), gaat echter eerder voor anker.  … vervolg 27 maart

Streisand Funny Girl 19681964 – Op Broadway gaat de musical ‘Funny girl’ in première met de dan 21 jarige Barbara Streisand in de hoofdrol. Streisand heeft daarvoor gespeeld in ‘I Can Get It For You Wholesale’, dat als matig wordt beoordeeld. De recensenten zijn echter lovend over Streisand. Haar ster rijst dan ook snel. De laatste voorstelling van ‘Funny Girl’ is 3 jaar later op 1 juli 1967. Het stuk is dan 1.348keer opgevoerd. In 1968 speelt Streisand in de gelijknamige film.

1968 – Little Willie John overlijdt in de gevangenis in Washington. Eerder – in 1956 – wordt hij bekend met het nummer ‘Fever’, dat in een ietwat gewijzigde vorm in ’58 een hit wordt voor Peggy Lee. Een ander bekend nummer waarmee John in 1956 in de hitlijsten staat is ‘I need your love so bad’. In het jaar van zijn overlijden wordt het ook een hit voor Fleetwood Mac.

1969 – Marvin Gaye staat in Engeland op 1 met ‘I heard it trough the grapevine’. Het lied is eerder op plaat gezet door The Miracles en door Gladys Knight and the Pips. The Pips verkopen er miljoenen singles van.

RichGirlHall&Oates1977 – Daryl Hall en John Oates komen in de VS op 1 met ‘Rich girl’. Het is hun eerste nr.1 hit in de VS. Na 2 weken worden ze van de troon gestoten door ABBA met ‘Dancing Queen’.

1980 – Het album ‘The wall’ van Pink Floyd breekt een record. Het staat op deze dag langer in de Billboard 200 album lijst dan ‘Tapestry’ van Carol King. En het einde is nog lang niet daar want het album blijft tot in 1988 in de lijst staan.

Golden-Earring-Twilight-Zone1983 – De Nederlandse formatie Golden Earring komt op plaats 10 in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met ‘Twilight zone’. Het nummer, dat is geschreven door Barry Hay en George Kooymans, is een paar maanden eerder (27 november 1982) de lijst al binnengekomen. Het wordt overigens niet de grootste hit voor de Earing in de VS. Dat is nog altijd ‘Twilight zone’. Wel overtreft het ‘Radar love’ dat in 1974 in de VS tot 13 komt.

1985 – Radiostations in Zuid-Afrika draaien geen platen meer van Stevie Wonder, nadat hij de avond ervoor een Oscar wint en zijn prijs opdraagt aan Nelson Mandela.

2004 – Op veilingsite eBay worden opnamen en teksten van U2 te koop aangeboden. Een van de opnamen is een allereerste opnamesessie en een van de teksten is het handgeschreven ‘Shadows and tall trees’. De manager van U2, Paul McGuinness, zegt dat een eventuele koper er weinig mee kan omdat U2 geen toestemming zal geven om het uit te geven. Kennelijk heeft dat effect: op 4 april verdwijnt het aanbod van de site. Niemand heeft geboden.

2006 – Lezers van het blad ‘Total Guitar’, roepen de gitaarsolo van Jimmy Page die hij speelt in ‘Stairway to heaven’ van Led Zeppelin, uit tot beste gitaarsolo aller tijden. Twintig jaar nadat het nummer is uitgekomen, schat men in de VS dat Stairway in totaal zo’n 2.874.000 maal moet zijn gedraaid. In tijd uitgedrukt staat dat gelijk aan 44 jaar!

Adele Set fire2011 – Adèle staat zowel op nr. 1 als 2 in de Top 40 met ‘Rolling in the deep’ en ‘Set fire to the rain’. Het is voor het eerst sinds 1979 dat een artiest (Michael Jackson) dat lukt.

2012 – Het 5e cabaretprogramma van Acda & De Munnik gaat in première in het De La Martheater in Amsterdam.

2013 – De 2e single van het album ‘Glitterjurk’ van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven komt uit. Het duo, dat bekend staat als Jurk, noemt de single ‘Vrij’. Deze 2e single verschijnt snel na de eerste ‘Als ik bij jou ben’ (11 januari).

Share Button
16Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.