Pop- & Radiohistorie

7Shares
Share Button

15 mei

Billboardlogo1945 – Billboard Magazine publiceert voor het eerst een albumlijst. De lijst bestaat uit slechts 5 titels, die bovendien niet elke week verschijnt. Soms gaan er wel 3 tot 7 weken voorbij voordat er een nieuwe lijst is. In 1955 wordt de lijst uitgebreid tot 15 nummers.

1954 – Vrachtwagenchauffeur Elvis Presley doet mee aan de audities bij de Hi Hat Club in Memphis. Men laat hem weten dat hij een zangcarrière wel kan vergeten.

Noordzee-1971-Bomaanslag1971 – Laat op de avond wordt er een bomaanslag gepleegd op het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, de Mebo II. De bom is geplaatst door enkele mannen die eerder op de avond met een rubberbootje naar het schip zijn gevaren dat voor de kust van Scheveningen ligt. Zij klimmen aan boord terwijl de bemanning naar een voetbalwedstrijd op tv kijkt.

Na het vertrek van de daders volgt er een grote klap en merkt de bemanning dat de machinekamer in brand staat. DJ Alan West vraagt via de radio om hulp bij het blussen. De hulp komt en men krijgt de brand onder controle. Wel is er schade voor ruim 90.000 gulden.

Achteraf blijkt dat de directie van concurrent Veronica achter de aanslag zit.

1971 – ‘Underneath the blanket go’ van Gilbert O’Sullivan komt op nr. 1 in de Top 40 en blijft daar 2 weken staan.

Papa-rolling-stone-tempts1972 – The Temptations maken opnamen voor het nummer ‘Papa was a rollin stone’. Op 14, 22 en 28 juni worden de rest van de opnamen gemaakt.

1982 – ‘Ebony and Ivory’ van Paul McCartney en Stevie Wonder komt op nr.1 van de Billboard Hot 100. In de Nederlandse Top 40 komt het tot plaats 3.

1997 – De groep Oasis is een van de eerste artiesten die poging doen hun songteksten, muziekbestanden en foto’s van het Internet te krijgen.

2007 – Tijdens de uitreiking van The BMI Music Awards in Beverly Hills, krijgen The Bee Gees een ereprijs omdat men vindt dat zij een unieke en onuitwisbare invloed hebben gehad op verschillende generaties.

neil_diamond_home_cov2008 – Zanger Neil Diamond bereikt voor het eerst in zijn carrière nr.1 in de Billboard Albumlijst. Het gaat om zijn 29e studioalbum, getiteld ‘Home before dark’. Met zijn 67 jaar is Diamond de oudste artiest die dit lukt. Hij neemt het record over van Bob Dylan, die in 2006 op 65-jarige leeftijd het record vestigde met zijn album ‘Modern Times’.

Share Button
7Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.