Pop- & Radiohistorie

9Shares
Share Button

21 mei

Chuck+Berry Maybellene1955 – Een van de eerste rock-‘n-roll-nummers wordt opgenomen. Het is ‘Maybelline’, de eerste single van Chuck Berry.

In 2003 zet het gezaghebbende tijdschrift ‘Rolling Stone Magazine’ het nummer op plaats 18 van ‘The 500 greatest songs of all time’. Het wordt tenminste 70 maal gecoverd door o.a. Elvis Presley, Chubby Checker, Simon & Garfunkel en vele anderen.

Doris Day Que sera sera1956 – In de VS ligt ‘Que sera, sera’ van Doris Day in de winkel. Het nummer is geschreven voor de door Alfred Hitchcock geregisseerde film ‘The man who knew too much’, waarin Doris Day en James Stewart de hoofdrollen spelen. Het nummer behaalt plaats 2 in de VS. In Nederland worden regels van het nummer soms gebruikt door supporters van voetbalclub Ajax.

1961 – Brenda Lee, de zangeres die tussen 1958 en 1965 haar grootste hits scoort, neemt in Nashville Tennessee het nummer ‘Dum dum’ op.

Undertheboardwalk1964 – Een dag nadat hun leadzanger Rudy Lewis overlijdt aan een hartaanval ten gevolge van een overdosis heroïne, nemen de Drifters toch het nummer ‘Under the boardwalk’ op. De zang wordt gedaan door Johnny Moore, die eerder bij de Drifters heeft gezongen. Het nummer wordt een groot succes.

1977 – Rod Stewart staat in Engeland op 1 met ‘I don’t want to talk about it’. In Nederland bereikt het nummer plaats 3.

Stevie Wonder Sir Duke1977 – Stevie Wonder komt in de VS voor 3 weken op plaats 1 te staan met ‘Sir Duke’, zijn 6e nr. 1 hit in de VS. In Engeland bereikt het plaats 2, in Nederland plaats 21.

1983 – ZZ Top brengt de video van ‘Gimme all your lovin’ uit. Te zien is de rode Ford Hot Rod uit 1933, die ook te zien is in 3 andere video’s van de groep.

1985 – De regering in Thailand doet het nummer ‘One night in Bangkok’ van Murray Head in de ban omdat men de tekst misleidend vindt m.b.t. de Thaise samenleving en respectloos t.o.v. het Boeddhisme.

1990 – Het album ‘I’m breathless’ van Madonna ligt in de winkels. De nummers komen voor een deel uit de film ‘Dick Tracey’ waarin Madonna met Warren Beatty de hoofdrollen spelen. Op het album staat o.a. het nummer ‘Vogue’ dat 10 weken in de Top 40 staat en tot nr. 2 komt.

Rolling_in_The_Deep2011 – Adèle komt in de VS op 1 met haar single ‘Rolling in the deep’. Net als in een groot aantal andere landen is het ook in Nederland een groot succes. In de Top 40 komt het op 1 en staat het nummer maar liefst 29 weken in de lijst.

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.