Pop- & Radiohistorie

11Shares
Share Button

22 mei

charles-aznavour-yesterday-when-i-was-young1924 – In Parijs ziet Shahnour Varenagh Aznavourian, oftewel Charles Aznavour het levenslicht. De zanger, songwriter en acteur van Armeense afkomst wordt wel de Frank Sinatra van Frankrijk genoemd. Al op negenjarige leeftijd begint hij met optreden. Zijn grote doorbraak komt als zangeres Édith Piaf hem hoort zingen en hem meeneemt op reis in Frankrijk en de Verenigde Staten. De grootste hit van Aznavour in Nederland is ‘Yesterday when I was young’, dat in 1970 op nr. 3 komt.

1955 – Een optreden van Fats Domino in de Ritz Ballroom in Bridgeport, Connecticut, wordt verboden. De plaatselijke overheid vreest dat er rellen uitbreken als er wordt gedanst op rock & roll. Eerder is dat gebeurd in het nabijgelegen New Heaven.

lewis_myra1958 – In Engeland wordt de tournee van Jerry Lee Lewis na 3 optredens afgebroken. Dit gebeurt nadat Lewis eerder (tegen het advies van zijn adviseurs in) aan de Britse pers heeft verteld dat hij onlangs is getrouwd met zijn 14 jarige achter-achternichtje. De media spreken er schande van, niet alleen omdat ze familie is en minderjarig, maar ook omdat blijkt dat in werkelijkheid pas 13 is.

De media roepen op tot een boycot. Dat heeft effect want Lewis wordt tijdens zijn optreden uitgefloten. Bij thuiskomst in de VS wacht hem nog een onaangename verassing: zijn platen worden uit winkels gehaald en geplande concerten worden afgezegd. Latere pogingen van Lewis om een comeback te maken hebben weinig succes.

1969 – DJ Tom Mulder is voor het eerst te horen op Radio Veronica in het programma ‘Radio Drama’. Mulder krijgt van programmaleider Henk van Dorp de bijnaam Klaas Vaak omdat zijn programma om middernacht wordt uitgezonden.

delmare_qsl1981 – Op het moment dat men wil uitvaren met een nieuw zendschip voor Radio Delmare, wordt het door de autoriteiten in beslag genomen. Het betekent het definitieve einde voor het station dat al 3x eerder z’n zendschip kwijt is geraakt. Het feit dat in 1983 het vonnis van de Rotterdamse rechtbank door de Hoge Raad wordt vernietigd en het schip wordt teruggegeven aan de eigenaar, verandert daar niets aan.

1992 – Bijna 5 jaar nadat ze afscheid namen van elkaar, neemt het duo Curry & Van Inkel (Adam Curry en Jeroen van Inkel) nog eenmaal plaats achter de microfoon.

ace-of-base-all that she wants1993 – De Zweedse groep Ace of Base komt in Engeland voor 3 weken achter elkaar op 1 met ‘All that she wants’. In de VS komt het tot 2, In Nederland tot 4.

2011 – De oudste radiotune van Nederland wordt teruggevonden. Het gaat om een speeldoosje dat in 1919 is gebruikt bij de allereerste Nederlandse radio-uitzending door ir. Idzerda.

Share Button
11Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.