Pop- & Radiohistorie

4Shares
Share Button

26 juni

georgie-fame-yeh-yeh1943 – Geboortedag van Clive Powell, die bekend wordt onder de naam Georgie Fame. Fame heeft tijdens zijn carrière verschillende hits, waaronder ‘Yeh, yeh’ in 1965. Het is een jazz-nummer waaraan Jon Hendricks later de tekst toevoegt.

In Nederland bereikt ‘Yeh, yeh’ de 24e plaats in de Top 40, waar het 6 weken in staat. In Engeland is het succes groter: de plaat komt op nr. 1, mede door het vele draaien ervan door zeezender Radio Caroline.

byrds_tam_man

1965The Byrds bereiken met hun single ‘Mr. Tambourine Man’ de 1e plaats in de VS. Het nummer is eerder geschreven door Bob Dylan, die later vertelt dat hij op zijn beurt weer werd geïnspireerd door folkzanger Bruce Langhorne. Langhorne speelde op enkele nummers van Dylan mee, waarbij hij een gigantische tamboerijn gebruikte, zo groot als het wiel van een vrachtwagen.

1970 – Het driedaagse popfestival in het Kralingse bos in Rotterdam gaat van start. Het ‘Holland Pop Festival’ wordt al gauw bekend als ‘Kralingen’ en is een initiatief van de latere oprichter van MOJO, Berry James Visser.

Kralingse Bos 1970Meer dan 60.000 mensen bezoeken het festival en zien optredens van o.a. Jefferson Airplane, The Byrds en Pink Floyd.

Het is het eerste festival waar het gebruik van softdrugs wordt gedoogd. Een speciaal drugteam behandelt 378 jongeren, waarvan er 7 naar het ziekenhuis moeten.

Na drie dagen blijkt dat er aan de bomen en struiken niets is beschadigd. Wel is het bos veranderd in een vuilnisbelt en de reinigingsdienst doet er dan ook 2 dagen over om de boel op te ruimen.

Elvis_1977_june_26_ticket1977 – Twee maanden voor zijn overlijden staat Elvis Presley voor de allerlaatste keer op het podium. In de Market Square Arena in Indianapolis, zingt hij als laatste de nummers ‘Hurt’ en ‘Bridge over troubled water’.

2008 – De Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten (Sena) maakt bekend dat Bløf in 2007 voor de 3e keer op rij de meest gedraaide artiest is op de radio. Ilse de Lange staat op 2, gevolgd door Van Velzen, Marco Borsato en Golden Earring.

Share Button
4Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.