Pop- & Radiohistorie

6Shares
Share Button

3 juli

Brian Jones collage1969 – Het lichaam van Brian Jones wordt door zijn vriendin gevonden op de bodem van het zwembad. Onderzoek wijst uit dat het 27-jarige lid van The Rolling Stones onder invloed moet zijn geweest van drugs en alcohol toen hij te water raakte.

Jim Morrison collage

1971 – In een huis in Parijs wordt in bad het lichaam van Jim Morrison gevonden. Onderzoek wijst uit dat het 27-jarige lid van The Doors is gestorven aan een hartaanval.

Net als Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix en later ook Kurt Cobain en Amy Winehouse, wordt Morrison gerekend tot de ’27 club’, oftewel popidolen die allemaal op hun 27e overlijden.

YouTube

hot-chocolate-so-you-win-again1977Hot Chocolate staat in Engeland op 1 met ‘So you win again’. Ook in Nederland doet de plaat het goed en bereikt het plaats 7 in de Top 40, waar het 9 weken in staat.

Oorspronkelijk heet de band The Hot Chocolate band, een naam die wordt verzonnen door een medewerkster van Apple Records. Omdat men dit te lang vindt wordt de naam afgekort naar Hot Chocolate.

YouTube

huey-lewis-and-the-news-power-of-love-19851985 – Universal brengt de film ‘Back to the future’ uit. Onderdeel van de film is het nummer ‘The power of love’ van Huey Lewis and the News, dat later in de VS met goud wordt bekroond. In Nederland komt het nummer tot plaats 20 in de Top 40, waar het 7 weken in staat.

YouTube

1999 – 5000 fans van De Kast, worden in bussen naar een voor hen geheime locatie gebracht (Studio 22 op het Mediapark in Hilversum) om bij de presentatie te zijn van het album ‘Onvoorspelbaar’. Het album wordt een succes: het komt op nr. 1 in de albumlijst. De singles ‘Onvoorstelbaar’ en ‘Yn myn tinzen’ doen het minder goed: zij komen niet verder dan plaats 23 in de Top 40 (4 weken) en de Tipparade.

Hitzone 50 Gold2009 – Ter gelegenheid van het verschijnen van de 50e Hitzone CD, verschijnt Hitzone 50 GOLD (3 cd’s). Hierop staan de beste tracks van de eerder verschenen cd’s, waaronder ‘Clocks’ van Coldplay, ‘Sweet goodbeys’ van Krezip en ‘Relax’ (Take It Easy) van MIKA.

Hitzone is een serie verzamelalbums die in Nederland wordt uitgebracht door BMG, EMI, Jive, SMM, Universal, Warner, Virgin Records en Polygram. Het concept wordt bedacht bij tv-zender TMF en de naam is dan ook afgeleid van het gelijknamige tv-programma.

De eerste Hitzone-cd verschijnt in januari 1998. Vanaf nummer 21 geeft Yorin FM ze uit en vanaf nummer 30 Radio 538, het station dat ze nu nog steeds uitgeeft (nr. 69, april 2014).

Er verschijnen meestal 4 cd’s per jaar. Sinds nr. 25 (m.u.v. 26) ook met DVD. Vanaf nr. 44 stopt men daarmee en bestaat Hitzone voortaan uit 2 cd’s.

2010 – Op nr. 1 in de Top 40 komt ‘We speak no Americano’ van de Australische band Yolanda Be Cool vs. Dcup. Het wordt een echte zomerhit, die maar liefst 8 weken aan kop blijft staan. Daarnaast wordt het de best verkochte single van 2010.

Het nummer is een bewerking van een hit uit 1956 genaamd ‘Tu vuò fa l’americano’ van Renato Carosone.  In de videoclip van het nummer is hij te zien.

YouTube

 

Share Button
6Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.