Pop- & Radiohistorie

6Shares
Share Button

14 augustus

Fortunes Youve got your troubles21965The Fortunes komen de Top 40 binnen met You’ve got your troubles. Het nummer bereikt de 3e plaats en staat op één week na, een half jaar in de lijst.

Hoewel het hun 4e single is, is het de eerste hit van The Fortunes in Nederland. Daarna volgen nog enkele hits, zoals Here Comes That Rainy Day Feeling Again en This Golden Ring.

In mei 1974 komt You’ve got nogmaals in de Top 40. Dan bereikt het de 13e plaats en staat er 6 weken in.

LONDON-19641967 – Een dag voordat in Engeland The Marine Broadcasting Offences Act van kracht wordt, stopt de populaire Britse zeezender Radio London (Big L) er om 3 uur ’s middags mee. De wet verbiedt iedere medewerking aan zeezenders. Bruce Johnston van de Amerikaanse groep The Beach Boys is aan boord om het mee te maken.

Op twee na, stoppen ook de andere Britse zeezenders. Radio Caroline North en South gaan door. Eigenaar Ronan O’Rahilly opent een kantoor in Amsterdam, maar dat is voor korte tijd. In maart 1968 worden zijn schepen in beslag genomen op last van een Nederlandse schuldeiser.

Rod Stewart Maggie May1971 – De single Maggie May van Rod Stewart komt uit. Het betekent de definitieve doorbraak van de zanger die ook wel ‘de blanke met de zwarte stem’ wordt genoemd.

De platenmaatschappij dacht dat het geen hit zou worden en wilde het nummer uitbrengen als B-kant van de single Reason to Believe. DJ’s in de VS waren echter meer gecharmeerd van Maggie May, waarna men besloot het alsnog op de A-kant te zetten.

Genesis Abacab 7inch1981 – De Britse rockband Genesis (met o.a. Phil Collins in de gelederen), brengt de single Abacab uit. Het nummer komt van het gelijknamige studioalbum, met dit verschil dat de LP-track veel langer duurt dan de Europese en Amerikaanse singleversies (resp. 7,02, 4,10 UK en 3.59 US).

De titel komt van een eerdere versie van het nummer. Gitarist Mike Rutherford zegt later dat ze de verschillende onderdelen aanduidden met letters van het alfabet: A-B-A-C-A-B. Hoewel de uiteindelijke versie niet langer die indeling kende, behield men toch de naam.

losdelrio macarena 19961993 – Het Spaanse duo Los Del Rio komt in de Top 40 binnen op 29 met hun single Macarena.

Macarena gaat over een wijk in Sevilla, die haar naam ontleent aan de maagd Macarena die in het zuiden van Spanje wordt vereerd.

Het nummer, dat in 1993 al is opgenomen, wordt populair in het uitgaansleven van Miami. Dj Johnny Caride ziet dat enkele jongeren er een dansje op doen, waar een Venezolaanse flamencodocente voor verantwoordelijk is.

Nadat Caride een remix laat maken door producersduo The Bayside Boys, wordt de single uitgebracht. Het wordt een wereldhit en staat in Nederland 4 weken op 1.

Joshua Radin I'd rather be with you2010 – Een single die de top 40 niet haalt is I’d rather be with you van singer/songwriter Joshua Radin. Het nummer staat nog steeds op 2 in de Tipparade en al 11 weken in de lijst.

Radin is een van de artiesten die tot nu toe geen voet aan de grond krijgt in Nederland. Dit ondanks zijn succes in de VS, waar zijn liedjes worden gebruikt in o.a. het FOX televisiedrama North Shore en de ABC medische dramaserie Grey’s Anatomy.

Share Button
6Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.