Pop- & Radiohistorie

4Shares
Share Button

3 september

Ryan Paris Dolce Vita1983 – De Italiaan Fabio Roscioli gaat na de middelbare school, muziek studeren in Parijs. Eerst legt hij zich toe op acteren en speelt hij een kleine rol in de film Once upon a time in America. Daarna maakt hij muziek in een new-wave band.

De band is echter geen lang leven beschoren, want de andere groepsleden moeten al snel hun militaire dienstplicht vervullen. Roscioli gaat daarom solo verder.

De solo-carrière begint stroef. Aanvankelijk wil geen enkele platenmaatschappij zijn eerste nummer uitgeven. Als dat uiteindelijk wél gebeurt, is het direct een groot succes. Onder de artiestennaam Ryan Paris komt Dolce Vita op 3 september 1983 op nr. 1 in de Nederlandse Top 40, waar het 2 weken blijft staan.

In 1990 wordt het nogmaals een (kleine) hit, dan in de remix-uitvoering van de Nederlander Ben Liebrand.

ja-zuster-nee-zuster01966 – De VARA zendt voor de eerste keer een aflevering van de televisieserie Ja zuster, nee zuster uit. De teksten worden geschreven door Annie M.G. Schmidt die voor de liedjes samenwerkt met Harry Bannink. De serie wordt razend populair en wint in 1967 de Gouden Televizier-Ring.

In de oorspronkelijke serie komen maar liefst 58 liedjes voor, zoals De kat van Ome Willem, Duifies duifies en De ouwe Jacob. Ze verschijnen op 5 langspeelplaten.

Enkele nummers komen in de Top 40 terecht. Het grootste succes heeft De kat van Ome Willem, gezongen door Wim Sonneveld met Hetty Blok, Leen Jongewaard & de Jonkies, dat op 2 komt en 10 weken in de lijst staat.

Propaganda Duel1957 – Geboortedag van Suzanne Freytag. Zij maakt in de jaren ’80 deel uit van de Duitse synthpopgroep Propaganda.

In 1985 scoort Propaganda haar grootste hit. Het is de single Duel (Eye to eye), dat 11 weken in de Top 40 staat en plaats 5 bereikt.

paul-mccartney-wings-let-em-in1971Paul McCartney besluit zijn band Wings te noemen. Hij zegt later dat deze naam hem inviel tijdens de geboorte van zijn dochter Stella.

In het begin wordt Wings vooral gezien als begeleidingsband. Na het succes van het album Band on the run (dec. ‘73), wordt zij echter meer beschouwd als een echte band.

Tot eind jaren ’70 scoort Wings verschillende hits, waaronder Mull of Kintyre, Band on the run en Let ‘em in.

Sinatra Dorsey band1942Frank Sinatra neemt afscheid van de Tommy Dorsey Band en begint aan een solocarrière.

Share Button
4Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.