Pop- & Radiohistorie

14Shares
Share Button

27 augustus

BeachBoys-God-Only-Knows1966 – Terwijl God only knows van The Beach Boys op nr. 2 komt in Engeland, komt het nummer in Nederland de Top 40 binnen.

God only knows is een opvallend nummer omdat het woord God wordt gebruikt. Daar kijkt men in die tijd nog wat vreemd tegenaan. De vrouw van componist Brian Wilson, is dan ook bang dat het weinig gedraaid zal worden.

Wilson zelf twijfelt over de zin I may not always love you. Maar Paul McCartney van The Beatles, verzekert hem ervan dat dit het mooiste lied ooit is. Wilson laat de zin dan ook staan.

Zij nog vermeld dat het nummer niet over God gaat, maar over eeuwige liefde.

Brian Epstein dood1967 – Terwijl de leden van The Beatles op de thee zijn bij Maharasi Malesh Yogi in Wales, krijgen zij het bericht dat hun manager Brian Epstein dood is gevonden in zijn woning in Londen. Epstein heeft zichzelf om het leven gebracht met een overdosis slaappillen i.c.m. alcohol.

In de geschiedenis van de popmuziek is Epstein een van de bekendste managers. Zijn leven neemt een andere wending, als een klant hem op zaterdag 28 oktober 1961, vraagt naar de plaat My Bonnie, gespeeld door een groepje dat The Beatles zou heten. Als Epstein een optreden van hen bijwoont in The Cavernclub, besluit hij popmanager te worden.

In het begin is er nog weinig succes. Zo wijst platenmaatschappij Decca de groep af. Maar als Epstein de heren in een nettere outfit steekt, hen afleert te vloeken en op het toneel te eten, gaat het langzamerhand beter.

In 1967, als het succes van de Beatles daar is en Epstein inmiddels manager is van meer popgroepen, loopt het uit de hand. Epstein is verslaafd aan drugs en probeert zijn homosexualiteit zoveel mogelijk te verbergen. Hij overlijdt op 32-jarige leeftijd.

commodores-brick-house1977 – Als de Commodores in de studio staan, ontstaan er problemen met de apparatuur. Terwijl de tapes worden gerepareerd en vervangen, begint basgitarist Ronald LePread te jammen, waar de andere leden aan meedoen. Als producer James Carmichel dit hoort, vraagt hij of de groep de riff wil gebruiken voor een nieuw nummer.

Als groepslid William King de tapes thuis beluistert, zegt zijn vrouw dat het lijkt alsof de muziek ‘[is] built like a brick shithouse’. De volgende dag zingt King het nummer – dat hij Brick House noemt – voor de band voor. De groep is enthousiast en men besluit het op het album te zetten.

Op 27 augustus 1978 komt Brick House in de Billboard Hot 100. Het bereikt de 5e plaats en staat er 16 weken in. In Nederland komt het later in de Top 40, waar het nr. 19 bereikt en er 9 weken in staat.

Jaren later ontdekken de Commodores dat het Shirley Hanna-King is (de vrouw van King dus) die de tekst heeft geschreven. En hoewel dit niet officieel in de boeken komt, maken de leden van de band dit wel zelf bekend.

the-police-king-of-pain1983 – Wat één van de grootste hits voor The Police wordt, komt binnen in de Billboard Hot 100. Het is het nummer King of Pain, dat van de 13 weken in de lijst, 2 weken op 3 staat.

King of Pain staat op het laatste album van The Police: Synchronicity. Het nummer is geschreven door Sting en gaat over de pijn die hij ervaart na de scheiding van zijn vrouw.

Het nummer wordt later gecoverd door o.a. Alanis Morissette, die het op haar album MTV Unplugged zet. Morissette verandert daarbij wel het woord ‘king’ door ‘queen’.

Sheryl Crow - All I Wanna Do1994Sheryl Crow komt met haar nummer All I wanna do, binnen in de Billboard Hot 100. Ze stijgt ermee naar plaats 2, waar ze 6 weken staat van de in totaal 27 weken.

Voor Crow is het haar doorbraak en in 1995 wordt het lied gekozen tot Grammy Record of the Year én Best Female Pop Vocale Performance.

Aan het begin van het nummer zegt Crow ‘This aint no disco’. Daarmee verwijst ze naar het nummer Life During Wartime van Talking Heads.

In Nederland is het ook een aardige hit. In de Top 40 komt het tot 15 en staat het er 9 weken in. Daarna scoort Crow in ons land geen hit meer.

coldplay-a-rush-of-blood-to-the-head2002 – De opvolger van Parachutes, het debuutalbum van Coldplay, ligt in de winkel. Het is A Rush of Blood in The Head, waar o.a. de hit Clocks op staat.

In 2003 wint het album de prijs voor Beste Alternatieve album tijdens de uitreiking van de Grammys en in 2004 wordt het nummer Clocks Record of the Year.

Share Button
14Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.