Pop- & Radiohistorie

8Shares
Share Button

10 september

Paul van Vliet - Veilig achterop1935 – Geboortedag van schrijver, zanger en cabaretier Paul van Vliet. Van Vliet wordt bekend met komische types en liedjes. Een paar worden zeer bekend, zoals Meisjes van 13 (1970) en Veilig achterop (1975)

1966The Monkees komen met hun debuutsingle Last train to Clarksville de Billboard Hot 100 binnen. Ze bereiken uiteindelijk de 1e plaats en staan er 15 weken mee in de lijst.

Last_Train_to_Clarksville_coverHet nummer vertelt het verhaal van een soldaat die zijn vriendin belt. Hij vraagt of zij de laatste avondtrein naar Clarksville kan nemen, zodat ze nog één nacht samen kunnen zijn voordat hij naar de oorlog in Vietnam vertrekt.

In 1967 wordt het nummer daadwerkelijk door het Amerikaanse leger gebruikt. Het is te horen bij een film voor nieuwe rekruten.

Blue Bayou1977 – Linda Ronstadt komt met Blue Bayou binnen in de Billboard Hot 100. Het nummer is eerder ook opgenomen door o.a. Roy Orbinson, die het op zijn album In dreams zet.

De vertolking van Ronstadt wordt een groot succes. De ballad komt tot plaats 3, waar het 4 weken staat en wordt uiteindelijk platina (meer dan 2 miljoen verkopen).

Bijzonder is dat Don Henley van de Eagles de achtergrondzang doet en dat ‘een Linda Ronstadt’ een synoniem wordt voor een bepaalde worp bij het honkbal.

Sam_Brown_-_Stop!1988Stop van Sam Brown komt op nr. 1 van de Top 40, waar het 3 weken blijft staan. In Engeland wordt het pas een jaar later een hit, waar het nummer 4 bereikt.

1991 – Eén van de grootste hits ooit komt uit. Het is Smells like teen spirit van de legendarische band Nirvana.

Muziekblad Rolling Stone zet het op nr. 9 van de 500 grootste nummers aller tijden.

Nickelback Photograph2005 – De 1846e Alarmschijf is Photograph van de Canadese formatie Nickelback. Het wordt in veel landen een succes: zo bereikt het in de VS de 2e en in de Top 40 de 4e plaats.

2012 – Van de man die grossiert in hits komt de single Candy uit. Het is van Robbie Williams en het is de voorloper van zijn 9e studioalbum Take the crown. Candy wordt uiteindelijk een nr. 1 hit.

Robbie-Williams-Candy-2012Opvallend is dat de single in Nederland anderhalve maand eerder uitkomt dan in Engeland. Dat is omdat Williams in Nederland optreedt in het tv-programma The voice.

Share Button
8Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.